Efterspelet till trasig jacka: Stryptag och bruten näsa

En trasig jacka slutade med bruten näsa och stryptag utanför en restaurang i Norrköping. Nu döms en 20-åring för misshandel.

Norrköping2024-06-03 21:30

Med bara några veckor kvar till julafton 2022 blev det rörigt utanför en restaurang på Gamla Rådstugugatan i Norrköping. En person har uppgett att han skulle gå emellan för att stoppa ett bråk, men blev i stället själv fasthållen med ett stryptag och fick ett knytnävsslag så pass illa att han föll till marken och då fick sin näsa bruten.

Den drabbade säger sig inte helt minnas exakt vad som hände när han låg ner, men han ska ha blivit överöst med sparkar mot kroppen. Han har uppgett att tre personer varit inblandade i misshandeln, varav en höll fast och slog honom.

Den nu dömde 20-åringen har förnekat misshandel. Han menar i stället att han visserligen varit på platsen, men bara knuffat undan målsäganden och sen direkt gått därifrån. Att han hade blod på sin ena knoge hävdar han berodde på ett gammalt sår som gått upp.

Tingsrätten menar dock att det är uppgifter som motbevisas av två olika vittnesmål från platsen. Anledningen till misshandeln tycks, enligt domen, ha varit att någon orsakat en skada på jackan till en av den dömdes kamrater.

I domen framgår att brottet normalt sett har ett straffvärde på minst fyra månaders fängelse, men den dömdes låga ålder – 19 år vid gärningen – har beaktats. Därmed blir tingsrättens påföljd villkorlig dom och samhällstjänst i 75 timmar. Dessutom utdöms skadestånd på 15 000 kronor till den drabbade. Den åtalade ska även betala delar av rättegångskostnaderna till staten.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!