Efter storbranden: Så vill de göra om i kvarteret

"Nya" Kopparhammaren tar form på ritbordet. Ytorna utökas från 900 till uppemot 5 000 kvadratmeter fördelade på flera våningar.

Husgrunden går sannolikt inte att använda till det nya planerade bygget. Tegelväggarna stöttas upp inifrån.

Husgrunden går sannolikt inte att använda till det nya planerade bygget. Tegelväggarna stöttas upp inifrån.

Foto: Thomas Möller, Ulf Wigh/Wighsnews, Rikard W Larsson

Norrköping2020-05-10 08:00

Två år efter branden i restaurang Kopparhammaren på Korsgatan står fortfarande den brandskadade fastigheten kvar i väntan på att fastighetsägaren Klövern ska få klartecken av Norrköpings kommun att ändra i detaljplanen.

– Vi har fått ett planbesked, arbetet med detaljplanen är på gång, berättar Mikael Forkner, regionchef Öst på Klövern.

Trots att räddningstjänsten kom till Kopparhammaren bara några minuter efter larmet kunde inte byggnaden räddas natten mot 2 april 2018. Ett 20-tal brandmän möttes av en fullt utvecklad brand och de lät fastigheten brinna ned under kontrollerade former.

– Det är tomt. Det är mitt andra hem. Jag har varit här i flera års tid. Det är tomt, sade Alex Waern, ljustekniker som jobbat på Kopparhammaren, i en kommentar till oss dagen efter branden.

Övervakningsfilmer studerades, förhör genomfördes och kriminaltekniker undersökte brottsplatsen. Polisen lade senare ned utredningen i brist på bevis efter ungefär ett år. Vem eller vad som orsakade branden har inte klarlagts. 

– Vi har nu anlitat en arkitekt som skissar och gör studier inför projektet.Vi vill bygga nytt och större över 4 000–5 000 kvadratmeter på minst fyra–fem våningar för verksamhet nära studenter och forskning. Här drar Klövern nytta av och matchar att vi ligger i anslutning till universitetet. Klövern har en stark anknytning till universitetet och den utgångspunkten ska vi absolut fortsätta med, utvecklar Mikael Forkner.

Han framhåller värdet av samarbetet med universitetet. En samverkan som genererar hyresgäster till Klöverns lokaler. 

– Vi gillar att vara en del av Norrköpings science park, bidra till tillväxten och inriktningen att det startas nya bolag vilket gynnar staden. Miljön är underbar. Jag blir glad varje gång jag kommer till Norrköping, säger Mikael Forkner.

Enligt Claes Nöid (S), vice ordförande i samhällsplaneringsnämnden, pågår dialogen mellan samhällsbyggnadskontoret och Klövern.

– Nästa steg i processen om ändrad detaljplan är att nämnden ger kontoret ett planuppdrag. Det kan bli till hösten. Klövern har presenterat ett antal grova skisser nära vattnet som bolaget vill utveckla och som går ihop med husen däromkring. Här finns det dessutom tankar om att bevara den så viktiga fasaden på ena sidan av fastigheten.

Claes Nöid tycker att platsen är både spännande och vacker och antar att det blir någonting bra av Klöverns planer:

– Tanken är att förtäta området och möjliggöra användning för kontor, bostäder, utbildningslokaler och parkering. Men även för centrumverksamhet som i en detaljplan innebär att man tillåter butiker och restauranger med mera, säger han.

Redan i slutet av 2018 berättades det att industribyggnaden – med den karaktäristiska profilen som påminner om sågtänder – är klass 1-graderad och av högsta kulturhistoriska värde. Husgrunden räknar han med är oanvändbar. Ambitionen är annars att försöka spara ett par tegelväggar som idag är skadade, inplastade och invändigt stadgade.

– Branden gick hårt åt muren. Regn och kyla har också satt sina spår när det som har varit tak stått öppet, säger Mikael Forkner.

Klövern har fått skadorna reglerade av försäkringsbolaget. Mikael Forkner vill dock inte avslöja ersättningens storlek.

– Nej, uppgifterna om hur mycket pengar som betalats ut till oss är inte officiella, säger han utan betänketid.

Profilstarkt industrihus

Branden som ödelade Kopparhammarens unika industribyggnad natten mot den 2 april 2018 innebar att staden och Industrilandskapet förlorade en av sina sågtandsbyggnader av högsta kulturhistoriska värde. Ett 20-tal brandmän från länet fördelade på nio fordon ryckte ut och försökte släcka en brand som inte gick att hejda. Trots att polisen tidigt satte in brandhärdshundar kan ingen med exakthet säga vem eller vad som orsakade krogbranden. Polisutredningen lades ned ett år senare i brist på bevis.

Karta: Korsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!