Skolan Kunskapsljuset i Hageby har bedrivit undervisning sedan 1998. De har undervisning för åldern förskoleklass till och med årskurs sex. I början av december kom besked om att Skolinspektionen funnit så allvarliga brister i skolans verksamhet att tillståndet dras in från och med den 7 januari. Under onsdagen lämnades skolans överklagande in till Förvaltningsrätten.
– I sak anser vi att Skolinspektionens beslut är felaktigt. De påstår att vi inte har kapacitet att följa ett föreläggande men det har vi visat nu att vi har, genom att byta ut hela styrelsen, säger Günay Dogan, en av medlemmarna i den nya styrelsen.
Skolinspektionen anförde i sin kritik att skolans styrelse och ledningskrets saknar kompetens, både när det gäller ekonomi och skollagstiftning. Skolan har därefter bytt ut hela styrelsen. Fyra personer sitter numera i styrelsen.
Den gamla styrelsen kritiserades för att den saknade kompetens, hur insatt är den nya styrelsen?
– Samtliga som kommer in har koppling till skolan, antingen för att man har barn här eller för att man jobbat här. En person har rektorsutbildning och över fem års arbetslivserfarenhet som rektor. En person är utbildad inom internationell ekonomi och har jobbat med verksamhetsutveckling av företag och är insatt inom det juridiska. En person har avlagt forskningsstudier vid Göteborgs universitet och skriver just nu på en projektansökan som handlar om skollagstiftning och friskolor.
Den fjärde styrelsemedlemmen är Günay Dogan själv. Han har erfarenhet av att arbeta på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Han driver en filial för ett auktoriserat bemannings- och omställningsföretag och har de senaste åren arbetat som verksamhetsutvecklare vid Kunskapsljuset.
– På två veckor har vi visat att vi är så handlingskraftiga att vi har lyckats byta ut en styrelse och lyckats få in rätt kompetens, som Skolinspektionen efterfrågat. I stället har de valt, att utan dialog, stänga ner skolan och göra det väldigt fort. Man har inte ens tänkt på barnen och hur det här kommer att slå mot dem.
Arvid Brogren är utredare vid Skolinspektionen. Han försäkrar att myndigheten har tagit hänsyn till barnperspektivet.
– Vi har i vårt beslut gjort en barnkonsekvensanalys och beaktat vad som är barnets bästa. Sedan är det en avvägning mellan olika intressen. Vi har sett brister i hur man drivit skolan och även i själva skolverksamheten. Det är av största vikt att barn får gå i en skola som följer de lagar och regler som gäller. Barnen ligger i Skolinspektionens grunduppdrag, det har vi beaktat även i det här beslutet.
Att skolan bytt styrelse, förändrar det på något sätt?
– Det blir upp till domstolen att bedöma, det har jag ingen uppfattning om i dagsläget.
Kunskapsljuset har, via sitt juridiska ombud, i första hand anfört att Förvaltningsrätten ska skjuta upp Skolinspektionens beslut att stänga skolan, så att frågan kan utredas i lugn och ro. I andra hand vill man att beslutet återvisas till Skolinspektionen för vidare utredning eller att beslutet rivs upp helt.
– Vi är väldigt hoppfulla och tror att Förvaltningsrätten kommer att gå på vår linje och skjuta upp beslutet. Som ny styrelse hoppas vi på att det görs en ägar- och ledningsprövning på de nya styrelsemedlemmarna, säger Günay Dogan.