Norrköpings gymnasieskolor får tillskott utifrån

När intagningen abrupt avslutades i Finspång och Söderköping får det konsekvenser för gymnasieskolorna i Norrköping. På två av de teoretiska programmen riskerar det att bli tajt om platser.

När intagningen till Bergska (Finspång) och Nyströmska (Söderköping) gymnasiet stoppas för höstterminen 2024 innebär det att fler elever söker sig till gymnasieskolorna i Norrköping.

När intagningen till Bergska (Finspång) och Nyströmska (Söderköping) gymnasiet stoppas för höstterminen 2024 innebär det att fler elever söker sig till gymnasieskolorna i Norrköping.

Foto: Magnus Johansson, Axel Johansson

Norrköping2024-04-30 05:00

Nyheten i korthet

  • Beslutet att stoppa intagningen till Bergska och Nyströmska gymnasium i Finspång och Söderköping påverkar gymnasieskolorna i Norrköping.
  • Elever från de stängda skolorna kan nu söka till Norrköpings skolor, vilket kan leda till platsbrist, främst på ekonomiska och samhällsvetenskapliga program.
  • Utbildningsnämndens ordförande i Norrköping, Ingrid Cassel, anser att det är positivt att ta emot fler elever, men medger att det kan öka osäkerheten för lokala elever som kan riskera att förlora sina platser.

Som NT tidigare berättat har politiker – trots omfattande protester – i Finspång och Söderköping beslutat att stoppa intagningen till höstterminen 2024 på Bergska respektive Nyströmska. Besluten motiveras av besparingskrav.

Pausandet av intagningar får konsekvenser för gymnasieskolorna i Norrköpings kommun. Vid måndagens kommunfullmäktige väckte oppositionsrådet Christian Widlund (C) frågan om det finns plats för eleverna i Norrköping.

– Även om det är beslut fattade i en annan församling än den här så får det i allra högsta grad påverkan för vår kommun. Kan vi ta emot alla och hur påverkas eleverna i Norrköping?, undrar Christian Widlund.

Utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M) är den som får besvara frågorna.

– Elever från Finspång, Söderköping och Valdemarsvik kan redan i dag söka till både kommunala och fristående gymnasieskolor i Norrköping. Jag tycker att det är positivt att vi nu får bereda plats för fler elever från våra närkommuner. Vi får ta vårt ansvar och jag är rätt säker på att vi löser det här. Det är naturligt att vi hjälps åt, säger Ingrid Cassel.

Enligt Ingrid Cassel är det 67 elever som är preliminärt antagna till ett högskoleförberedande program, det vill säga naturvetenskapligt (NA), ekonomiskt (EK) och samhällsvetenskapligt (SA), på Bergska och Nyströmska.

undefined
"Vi får ta vårt anvar och jag är rätt säker på att vi löser det här", säger utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M), som vid måndagens KF fick besvara en interpellation från oppositionsrådet Christian Widlund (C) om hur gymnasieskolorna i Norrköping påverkas av nedläggningsbesluten från Finspång och Söderköping.

I nuläget görs bedömningen att alla de som sökt NA troligtvis får plats. Men som det ser ut nu finns det inte platser till alla elever som har samhällsvetenskapliga programmet och ekonomiska programmet som sitt förstahandsval oavsett hemkommun. 

Och det kommer det troligen inte att göra framåt heller om inte någon gymnasieskola utökar antalet platser. 

– Vi vet i dagsläget inte hur det blir exakt. Det vet vi först efter den 1 juli när vi har slutgiltiga besked baserade på vårterminsbetygen. Men om det rör sig om ett fåtal elever som inte fått plats, måste vi kunna vara lite flexibla och bereda plats, säger Ingrid Cassel. 

Att det nu blivit fler som slåss om samma platser kan också innebära att elever boende i Norrköping som redan fått preliminärt besked om att de kommit in på sina förstahandsval, nu riskerar att tappa de platserna.

– Osäkerhetsfaktorn för eleverna har ökat i och med att det tillkommit fler elever men den fanns även innan. Men det vet vi först efter den 1 juli, säger Ingrid Cassel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!