Efter senaste stängningen: "Det går så otroligt fort"

En stor del av personalen tvingas vara hemma. Nu stängs en förskola tillfälligt och elever på två skolor går över till distansundervisning. Kikki Liljeblad (S) är orolig över hur utvecklingen drabbar barn, elever och personal.

Kikki Liljeblad (S) har fått ta flera tråkiga beslut den senaste tiden. " Det är inga roliga och lätta beslut att fatta", säger hon.

Kikki Liljeblad (S) har fått ta flera tråkiga beslut den senaste tiden. " Det är inga roliga och lätta beslut att fatta", säger hon.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Tomas Oneborg/TT, Carolina Nilsson

Norrköping2020-11-23 08:02
undefined
Nu stängs Klingsta förskola i Åby tillfälligt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Ett flertal skolor i Norrköpings kommun har den senaste tiden påverkats av smittspridningen av covid-19. I fredags stängdes exempelvis delar av Jurslaskolan tillfälligt och även Vilbergsskolans elever får den här veckan övergå till distansundervisning.

Och utvecklingen fortsätter.

På måndagsmorgonen fick mellanstadieelever på Kimstadskolan vända och åka hem igen. Vårdnadshavarna informerades via mejl om att sjukfrånvaron bland lärare och resurser var för stor, de fick inte undervisningen att gå ihop. De elever som har skolskjuts fick stanna, av praktiska skäl.

Under eftermiddagen skickade skolans rektor ut information om att årskurs 4 hålls hemma även under tisdagen. Prognosen då var att alla elever skulle kunna vara tillbaka på skolan igen på onsdagen. Under tiden ska uppgifter läggas ut i Google classroom.

Ungefär samtidigt skickade kommunen ut ett pressmeddelande om att smittspridningen får konsekvenser även på Kungsgårdsgymnasiet. De 165 eleverna på introduktionsprogrammet får studera på distans veckan ut, då många lärare är sjuka även där.

Även mindre barn påverkas av coronaläget. Sent på söndagen skickade kommunen ut ett pressmeddelande om att även Klingsta förskola i Åby hålls stängd mellan den 23 och 27 november. Personalfrånvaron är, enligt kommunen, för stor för att verksamheten ska kunna bedrivas som vanligt.

34 barn är inskrivna på förskolan. Personalen började att ringa till vårdnadshavarna vid 17-tiden på söndagen, uppger kommunens utbildningsdirektör Sofie Lindén i ett mejl till redaktionen.

"Kommunen beklagar att detta kan innebära svårigheter för vårdnadshavare, men hoppas att det ska finnas en förståelse för den situation som tyvärr uppkommit", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

undefined
Kikki Liljeblad (S) är oroligt för hur stängningarna påverkar både barn och lärare. "Det är inte bara vård och omsorg som går på knäna, skolan gör det också."

– Det är det vi brottas med hela tiden, att det går så otroligt fort. Jag kan ställa frågor på morgonen till cheferna: "Är det något mer beslut som behöver tas?" och får till svar att "som det ser ut just nu så vet vi inte". Sedan har hälften av personalstyrkan kroknat och vi får ringa vikarier. Det går jättefort, säger Kikki Liljeblad (S), som är ordförande i utbildningsnämnden.

Det kommer, enligt kommunen, finnas möjlighet att placera barn från Klingsta förskola på Torshags förskola under veckan, om man som vårdnadshavare arbetar inom samhällsviktig verksamhet. I nuläget handlar det om ett till två barn som kommer att behöva gå där under veckan.

Kommunen har en lista där man hela tiden stämmer av läget på skolor och förskolor. På vissa är läget i princip som vanligt, på andra är sjukfrånvaron mycket hög. Man diskuterar löpande hur vikarier kan placeras för att finnas till hands där de behövs allra mest.

– Jag är generellt orolig, så klart, för att vi är tvungna att stänga. Det drabbar de barn och elever som har det tuffast i utgångsläget värst, säger Kikki Liljeblad. 

– Jag är också väldigt orolig för hur det kommer att bli när det gäller sjukskrivningar på grund av utmattning, när det gäller lärare och rektorer. Vi har en jätteutmaning när det gäller skolan. Det är inte bara vård och omsorg som går på knäna, skolan gör det också, säger hon vidare.

Kikki Liljeblad tycker också att den generella debatten om skolstängningar har handlat om de barn som klarar det bra. Många av de som uttalat sig har möjlighet att sitta hemma och få hjälp av föräldrar, men så är det inte för alla. Förutsättningarna kan se helt annorlunda ut för andra barn.

– Man bor så trångt så att man inte kan sitta någonstans eller lever kanske med våld och missbruk hemma. Då är hemmet den sämsta platsen att vara på när man ska plugga. Det är därför jag tycker att det är så viktigt att skolan är igång, så länge som möjligt. Det är superviktigt, säger hon.

Kan ni göra något för att hjälpa de eleverna?

– När det blir den här distansundervisningen så sätter man också in olika sorters hjälp, så klart. Men redan från början när man ska vara hemma så är det klart att för barn som lever i utsatta miljöer, där man inte kan få någon hjälp – även om man får mycket hjälp av läraren via datorn – så är det ju inte samma sak som att ha kontakt hela tiden och vara i skolan, där miljön är anpassad för att studera, säger Kikki Liljeblad.

– Det är inga roliga och lätta beslut att fatta.

Läget just nu

Sedan tidigare har gymnasiesärskolan på De Geer, Mosstorpskolans högstadium, Film- och musikgymnasiet och Söderportens grundsärskola distansundervisning. Delar av Jurslaskolan och Vilbergsskolans elever övergick till distansstudier på måndagen.

På måndagsmorgonen skickades elever på Kimstadskolan hem. På eftermiddagen beslutades att elever på Kungsgårdsgymnasiets Introduktionsprogram ska studera hemma veckan ut.

Två förskolor har stängt tillfälligt, Domarringens förskola och Klingsta förskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!