Efter renoveringen: Så ser kyrkan ut

Med egna händer har medlemmarna renoverat den koptisk-ortodoxa kyrkan i Vilbergen. Till invigningen kommer det storbesök från USA.

2013 började koptiska-ortodoxa kyrkan att hyra lokalen från Betania församling. Förra året köptes kyrkan.

2013 började koptiska-ortodoxa kyrkan att hyra lokalen från Betania församling. Förra året köptes kyrkan.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2018-05-04 19:30

Det jobbas in i det sista i den gamla Vilbergskyrkan. Målet är att bli klart till fredagskvällens invigning.

– Vi började renovera kyrkan i december förra året. Alla våra medlemmar har varit med och hjälpt till, det finns ett stort engagemang, säger Vivyan Melki, medan hon ger en guidad tur i lokalerna.

2012 etablerades en koptisk-ortodox kyrka i Norrköping. 2013 började man hyra kyrkan av Betania församling och förra året kom erbjudandet om att köpa lokalen.

– Det känns skönt att vi nu har en egen kyrka. Vi är tacksamma mot Betania församling, vi har haft ett gott samarbete, säger Melki, som är kontaktperson för den koptisk-ortodoxa kyrkan i Norrköping.

Under renoveringen har församlingen fyllt kyrkan med bilder och andra religiösa symboler. Kyrkan har också blivit större.

– Ungefär 100 personer får nu plats under en gudstjänst, det är fler än tidigare, säger Vivyan Melki.

Till helgens invigning kommer inte bara medlemmarna i Norrköping, som är ett hundratal, det väntas även besök från närliggande kommuner som Linköping, Motala och Söderköping. Det blir också storbesök i form av Anba Abakir, biskop över Sverige och Skandinavien, samt Anba Sarabion, biskop över Los Angeles, södra Kalifornien och Hawaii.

– Representanter från Svenska kyrkan finns på plats och det blir politikerbesök i form av Eva-Britt Sjöberg och Lars Stjernkvist, säger Melki.

Invigningsceremonin innehåller bön, tal, middag, gudstjänst och en barnkör.

Så här ser det ut i Vilbergskyrkan efter det att koptisk-ortodoxa kyrkan renoverat.
Så här ser det ut i Vilbergskyrkan efter det att koptisk-ortodoxa kyrkan renoverat.
Koptisk-ortodoxa kyrkan

Koptisk-ortodoxa kyrkan är det största kristna samfundet i Mellanöstern. Kyrkan i Sverige bildades i början av 1980-talet, i huvudsak bestående av invandrare från Egypten.

Kyrkan, underställd den koptisk-ortodoxa kyrkans patriark i Kairo, har sitt säte i Stockholm och hade cirka 1 650 medlemmar 2010. Enligt Vivyan Melki finns det cirka 10 000 i dag.

Tawadros II är kyrkans påve och patriark.

Kopter är den största inhemska kristna befolkningsgruppen i Egypten. De flesta är medlemmar i Koptisk-ortodoxa kyrkan och (i betydligt mindre antal) Koptisk-katolska kyrkan.

Det finns omkring 60 miljoner koptisk-ortodoxa kristna i världen, varav de flesta bor i Egypten, Etiopien och Eritrea, men det finns även ett betydande antal i Nordamerika, Europa, Sudan, Israel och Australien.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om