Sedan våren 2024 har regionen endast en psykiatriambulans – stationerad på US. Något som har lett till en stor övervikt på utryckningar i Linköping.
Men nu vidtas åtgärder. Framöver ska psykiatriambulansen utgå från Vrinnevisjukhuset under tisdags-, torsdags- och lördagspassen.
– Vi hoppas att vården ska bli mer likvärdig nu, säger Johan Arén.
Hade ni inte kunnat förutse att det skulle bli en övervikt mot Linköping redan från början?
– Nej, vi kunde inte det eftersom SOS Alarm prioriterar vilka larm som vi ska åka på. Därför kunde vi på förhand inte säga hur fördelningen skulle bli. Vi ville pröva under en tid för att sedan utvärdera. Nu är vi helt överens om att tänka om.
Målet med förändringen är att fler i Norrköping ska få hjälp om de drabbas av akuta psykiska problem.
– Förhoppningsvis kommer larmen som vi åker på att bli mer jämnt fördelade nu, säger Johan Arén.
– Vi har kunnat läsa flera reportage i Norrköpings Tidningar som handlade om den ohållbara arbetssituationen som många upplever inom psykiatrin, sade oppositionsrådet Kaisa Karro (S) i talarstolen.
Även just psykiatriambulansen debatterades.
Ulrika Jeansson (S) lyfte NT:s rapportering om att antalet utryckningar i Norrköping varit mycket lägre än i grannkommunen.
– Jag hoppas att ni har läst de här artiklarna.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Fredrik Sjöstrand (M) lyfte förändringen som psykiatrin nu själva har genomfört. Men han stängde dörren för att gå tillbaka till systemet med en psykiatriambulans i vardera av Östergötlands båda storkommuner.
– En psykiatriambulans som rullar i länet är tillräckligt för att möta de behov vi har.
Under våren kommer en personal inom psykiatrin att genomföra en utbildningsinsats med Norrköpingspolisen.
Lokalpolisområdeschefen Frida Braf välkomnar beslutet att stationera psykiatriambulansen här tre dagar i veckan.
– Jag ser mycket positivt på att psykiatriambulansen kommer tillbaka till Norrköping. Nu får vi bättre förutsättningar att ta hand om de människor som är behov av psykiatrisk vård.