Efter lagändringen: De tvingas gå över till export

Med sänkt reduktionsplikt i Sverige kommer Lantmännen Biorefineries biobränsle att gå på export i stället. "Det är klart att vi behöver ta hänsyn till det här i framtida investeringar – den här osäkerheten", säger Tannia Marinado på Lantmännen.

Den etanol som tillverkas i Norrköping har pressat utsläppen av växthusgaser. Men den sänkta reduktionsplikten i Sverige gör att Lantmännen Biorefineries nu får producera för export i stället, säger biobränslechefen Tannia Marinado.

Den etanol som tillverkas i Norrköping har pressat utsläppen av växthusgaser. Men den sänkta reduktionsplikten i Sverige gör att Lantmännen Biorefineries nu får producera för export i stället, säger biobränslechefen Tannia Marinado.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2024-02-08 18:00
undefined
Den etanol som tillverkas i Norrköping har pressat utsläppen av växthusgaser. Men den sänkta reduktionsplikten i Sverige gör att Lantmännen Biorefineries nu får producera för export i stället, säger biobränslechefen Tannia Marinado.

Reduktionsplikten gör att företag som säljer bensin eller diesel måste blanda i förnybart bränsle för att minska utsläppen av växthusgaser.

Men vid årsskiftet trädde en lagändring i kraft som sänker andelen som måste tillsättas – för att i sin tur pressa de höga drivmedelspriserna i Sverige.

För Lantmännen Biorefineries anläggning på Händelö innebär lagändringen nya villkor, då den etanol de tillverkar till stor del har blandats i svenska drivmedel.

Företaget tvingas ställa om på kort sikt, även om det finns en långsiktig tro på miljöbränslet som verktyg för att sänka utsläppen av växthusgaser.

– Reduktionsplikten är ett styrmedel som premierar CO2-reduktion (minskning av koldioxidutsläpp, reds. anm.). Styrmedlet har satt ett värde på våra investeringar för att producera klimateffektiv etanol. När man då sänker reduktionsplikten så här kraftigt så tappas ju värdet av reduktion. Därför kommer större volymer av etanolen att gå till andra marknader än Sverige. Marknader där man värderar CO2-reduktion, säger Tannia Marinado, som är chef för biobränsle och foder på Lantmännen.

undefined
Lantmännen Agroetanol på Händelö har nyligen bytt namn till Lantmännen Biorefineries. Det blev klart efter invigningen av 850-miljonersinvesteringen på Händelö, som ska ta tillvara på de proteiner som tidigare varit en restprodukt från etanolproduktionen.

Lantmännens fabrik i Norrköping är Sveriges största tillverkare av etanol. En tiondel av den svenska spannmålsskörden tas in som råvara till anläggningen. Det är cirka 530 000 ton spannmål, plus 70 000 ton restprodukter från livsmedelsindustrin.

Ut kommer främst 250 000 kubikmeter etanol som har blandats i svenska drivmedel, i takt med att reduktionsplikten har stigit fram till 2023.

– Sedan man införde reduktionsplikten i Sverige 2018 har andelen av etanol med hög klimatprestanda från vår anläggning i Norrköping hela tiden ökat. Så det har varit mer och mer en svensk marknad för oss, säger Tannia Marinado.

I fjol invigdes också en stor investering i Norrköpingsfabriken, för att bättre ta tillvara på de proteiner som blir en restprodukt från etanolproduktionen. 850 miljoner investerades på Händelö, vilket gav 30 nya arbetstillfällen i anläggningen som i dag har 150 anställda.

Den investeringen håller på att driftsättas och är inte riktigt i full produktion ännu.

undefined
Lastbilar på rad för att lämna av det spannmål som är grunden för etanoltillverkningen. Tio procent av Sveriges spannmålsproduktion hamnar här.

Sverige odlar ett överskott av spannmål som i dag exporteras. Grundidén med Lantmännen Biorefineries är att använda mer av det överskottet, för att förädla till produkter som importeras i dag.

– Då är det en klok affär, det är därför vi har byggt de här fabrikerna, säger Tannia Marinado.

Nu ser det ut som att Lantmännen på nytt får söka sig ut på den internationella marknaden. Den höga inflationen och svaga svenska kronan gör det gynnsamt att i dag ge sig ut på exportmarknaden. Minusposter är elkostnader och priser på råvarusidan som stigit i höjden.

Samtidigt leder export till ökade transporter och en högre klimatpåverkan.

undefined
Kortsiktiga spelregler är ett problem för industrin. "Jag tror att det snarare hindrar investeringar. Eller att vi måste sikta mot ett högre krav på vad är det för typ av affärer som vi vågar satsa på", säger Tannia Marinado på Lantmännen Biorefineries.

– Det är klart att vi behöver ta hänsyn till det här i framtida investeringar – den här osäkerheten. Vi har gjort och vi avser göra stora investeringar med väldigt långa avskrivningstider. Svajar det kommer det att påverka vår bedömning, säger Tannia Marinado.

Kan det bli aktuellt att flytta närmare en framtida marknad?

– Nej, men jag tror att det snarare hindrar investeringar. Eller att vi måste sikta mot ett högre krav på vad är det för typ av affärer som vi vågar satsa på, som ska väga upp den här stora och osäkra industripolitiken som råder just nu.

Karta: Lantmännen Agroetanol AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!