Inom kort presenterar Svensk näringsliv sin årliga kommunranking om hur det står till med företagsklimatet i landets 290 kommuner. När det gäller Norrköping så finns det, som vi tidigare rapporterat, onekligen en hel del att jobba med.
I september 2019 hade Norrköping tappat 87 placeringar och hamnade på plats 253. Året efter hade man tappat ytterligare 12 placeringar och låg på plats 265, alltså i bottenskiktet.
Pontus Lindblom, näringslivsdirektör i Norrköpings kommun, hur nervös är du inför årets rankning?
– Vi har redan fått ta del av resultaten från enkäten med företagarna, det gjorde vi i våras. Vi vet ju inte hur det ser ut i de andra kommunerna, men vi räknar inte med att ta några kliv uppåt. Tvärtom, vi kommer troligtvis att tappa fler placeringar, kanske 8-10 platser.
Då kommer ni alltså att rankas bland de absolut sämsta i Sverige?
– Det viktigaste är att titta på hur vi har agerat den senaste tiden för att ändra på utvecklingen och för att underlätta för företagen. Vi har startat upp Företagsfokus, en satsning på att förbättra näringslivsklimatet. Vi har exempelvis genomfört flertalet företagsbesök, säger Pontus Lindblom.
En del av satsningen heter "Dukat bord", som planeras starta upp i slutet av september. Det är näringslivsavdelningen och samhällsbyggnadskontoret som står bakom projektet som vänder sig till företag och verksamheter som har två eller fler myndighetsärenden.
Vid det dukade bordet, som hålls i kommunhuset Rosen, så får företagarna chansen att träffa fler av kommunens handläggare vid samma tillfälle.
Kan du ge något konkret exempel på hur det ska bli enklare för företagen?
– Grundtanken är att företagen kan få svar på frågor och vägledning på ett effektivt sätt. Ponera att du vill bygga ett nytt hotell i Norrköping. Då behöver du ha kontakt med kommunen. Du har frågor kring bygglov, markplanering, miljötillstånd, tekniska frågor. Får du såga ner eken utanför då du vill bygga en glassbar? Du vill också träffa investerare och bli en del av stadens kontaktnät, säger Pontus Lindblom, som vid årsskiftet slutar på posten.
– Jag är med i processen i att rekrytera en ny näringslivsdirektör, tanken är att vi ska gå armkrok i början.
I våras beslutade kommunen att satsa 4,5 miljoner kronor extra på Norrköping Science Park och ytterligare en miljon kronor på näringslivsavdelningen för att utveckla näringslivet.