Få har väl undgått den heta debatten kring de besparingar som tekniska nämnden står inför. Totalt rör det sig 177 miljoner kronor – något som får negativa konsekvenser för drift och underhåll samt uteblivna investeringar för framtiden, vilket vi tidigare berättat om.
– Med tanke på alla insändare och diskussioner i sociala medier kan vi väl konstatera att Norrköpingsborna tycker att en ren och trygg stad också ingår i kommunens kärnuppdrag. Man vill att papperskorgarna töms och man vill ha fungerande belysning, snöröjning och klottersanering, säger nu oppositionsrådet Sophia Jarl (M).
Hon vill inte kritisera tekniska nämnden, då den bara agerar enligt sina förutsättningar. Hon vill lyfta upp frågan på en högre nivå: hur ska skattepengarna användas?
– Vi har årligen nio miljarder kronor att fördela mellan de olika nämnderna. Vi i M vill att den tekniska sidan i likhet med skola, vård och omsorg ska skyddas. Vi måste våga plocka bort pengar från andra delar.
Varifrån vill du plocka bort pengar?
– I mitt uppdrag som politiker ingår det att ställa saker mot varandra. Jag tycker att man ska flytta pengar från kommunstyrelsen. Vi har en kommunikationsavdelning som är väldigt stor och som nu har så många olika uppdrag. De ska bara ska ägna sig åt samhällsbärande information; som varför är den här gatan uppgrävd eller varför är den här förskolan stängd.
– I kommunen har vi också en personalavdelning som vuxit, här anser vi att vissa delar kan lösas genom att köpa in tjänster utifrån. Vi vill även att kommunen ser över alla avtal som finns med olika intresseorganisationer, de kan inte klassas som samhällsbärande.
När det gäller prioriteringen mellan nämnderna så vill Sophia Jarl att nedskärningar ska göras i kultur- och fritidsnämnden. Ett exempel är att stänga biblioteket i Mirum galleria.
– Vi vill ha kvar biblioteken i ytterområdena. Men när det gäller Hageby är det väldigt dyrt och det ligger bara en kort promenad från stadsbiblioteket. Vi vill också se en större samordning av de olika museerna för att kunna spara kostnader för lokaler, säger Sophia Jarl.
Olle Vikmång (S), ordförande i kommunstyrelsen, håller med om att tekniska nämndens budget är en viktig fråga.
– Det här är något vi ska tänka på inför kommande år. Tekniska nämnden ska självklart klara av sitt grundläggande uppdrag, att säkerställa att Norrköping ska vara en trygg och ren stad. Behöver de mer resurser måste vi ta med det i budgetprocessen framöver.
Hur ser du på Sophia Jarls förslag om att ta pengar från kommunstyrelsen?
– Kommunstyrelsen fick tillsammans med kultur- och fritid den i särklass största besparingen vid förra budgeten. Jag vet att det förekommer en berättigad diskussion i Sverige om kommunikationsavdelningars storlek, men i jämförelse är vår liten. Ser man på det här året som varit har den spelat en mycket viktig roll. Dels för information ut till kommuninvånarna, men också internt. Vid krishantering är internkommunikationen jätteviktig.
Kan man ta resurser från kultur- och fritidsnämnden?
– När det gäller kultur- och fritid har jag svårt att se hur Moderaterna ska hitta de pengar som behövs. I så fall pratar vi om att stänga ner bibliotek och simhallar i våra yttre kommundelar. Jag är helt övertygad om att stängda bibliotek också väcker starka reaktioner, säger Olle Vikmång.