– Det här är en väldig speciell situation. Det handlar om många allvarliga brister. Det är grundläggande saker som inte har fungerat.
Utbildningsnämndens (UN) ordförande Ingrid Cassel (M) menar att det fanns goda skäl till att fatta beslut om att återkalla alla godkännanden för den enskilda huvudman som driver den fristående förskolan Blomman på Gamla lasarettsområdet i centrala Norrköping.
Bakom beslutet, som fattades av nämnden den 14 februari, finns ett gediget underlag framtaget av utbildningskontoret. Tjänsteskrivelsen på 32 sidor innehåller noteringar om allvarliga och återkommande brister under de 14 år som det bedrivits förskoleverksamhet i lokalerna.
Bland alla de klagomål som kommit in är det flera som sticker ut:
- 2012 Endast en behörig förskollärare anställd för 20 barn.
- 2014 Barn nekas omsorg då förskolan hållit stängt.
- 2017 Otillåtna krav på enhetlig klädsel hos barnen. Kläderna benämns som uniformer.
- 2018 Den som driver förskolan ska ha framfört till vårdnadshavare att de inte är några "bra föräldrar".
- 2019 Medarbetare på förskolan anses göra utredningar med barn där det ställs frågor som gör barnen rädda.
- 2021 Personal undervisar barn om Koranen.
- 2022 Brister i språkundervisning.
- 2023 Ett barn med behov av särskilt stöd får inte rätt mottagning.
Enligt Ingrid Cassel har det här har varit en lång process med tanke på att det i tillsynen upptäcktes brister redan 2012.
Varför har det dröjt så länge innan tillståndet drogs tillbaka?
– Utbildningskontoret har under åren, vid flera tillfällen, varit på huvudmannen och sagt att de måste bli bättre. De har åtgärdat och det har rullat framåt. Men hösten 2023 fick kontoret in flera nya klagomål. Då kontrollerade kontoret det igen och insåg att det var allvarligt. Kontoret bedömde att huvudmannen inte uppfyller kraven, vi i nämnden delade den bedömningen och beslutade att dra tillbaka tillståndet.
Har du någon uppfattning om hur många vårdnadshavare det är som har klagat?
– Nej, vi för tyvärr ingen statistik över klagomål. De kan också komma in på olika sätt, exempelvis genom orosanmälningar.
Enligt utbildningskontoret rör klagomålen två områden; återkommande brister och ledningens lämplighet. Nämnden gör bedömningen att personalen inte har tillräcklig kunskap och behörighet. Därmed måste verksamheten vara avvecklad senast den 12 augusti i år.
Varför stänger ni inte ner direkt?
– Barnen som går där kommer från olika delar av Norrköping. Det tar en viss tid att hitta nya förskolor åt barnen, de måste ju kunna få välja den förskola de vill.
Norrköpings kommun är skyldig att erbjuda barnen plats på en kommunal förskola – i det här fallet är det 25 barn som berörs. Enligt Ingrid Cassel finns det platser på andra förskolor för de här barnen.
Utöver klagomålen mot verksamheten riktas även kritik mot Mona Blommaberg, den enskilda huvudmannen, tillika rektor och förskollärare på Blomman. Den samlade bedömningen, enligt kommunen, är att hon är olämplig att bedriva alla former av utbildning då hon inte lever upp till kraven som framgår enligt skollagen.
De återkommande bristerna gör att nämnden bedömer att den enskilda huvudmannen även har "uttömt sina möjligheter att vidta ytterligare åtgärder".
Kommunens samlade bedömning är att Mona Blommaberg är olämplig att bedriva alla former av utbildning – kan ni stoppa henne om hon göra nya försök?
– Som tillsynsmyndighet gör kontoret alltid en lämplighetsbedömning när det gäller alla nya verksamheter, därefter fattas beslut i nämnden. Huvudmännen måste ha rätt kompetens och visa att man behärskar skollagen, säger Ingrid Cassel.
Mona Blommaberg väljer att bemöta kritiken genom att kortfattat svara på tre frågor via mejl.
Hur ser ni på den allvarliga kritik som riktats mot er från Norrköpings kommun?
– Vi tar all kritik på allvar, säger huvudmannen och rektorn på Blommans förskola.
De här omfattande bristerna har pågått under en längre tid – varför har de inte åtgärdats?
– Brister i en verksamhet kan ses på olika sätt. Vi har en kundnöjdhet på 98 procent och det kan ses även i Skolinspektionens egna enkätstudie som utfördes under 2016. Vi har gång på gång utvecklat oss och åtgärdat brister som kommunen har nämnt, därmed har vi efter varje tillsyn fått det bevisat genom ett tillsynsgodkännande.
Kommer ni att överklaga beslutet till förvaltningsrätten?
– Självklart, säger Mona Blommaberg.