Under tisdagen exploderade ett lager med vad som, enligt Libanons premiärminister, innehöll ammoniumnitrat, ett explosivt ämne som kan användas som en form av gödsel i Beiruts hamn. Till en följd av detta har över 100 människor dött och 4 000 personer skadats, uppgav SVT på onsdagen. Många människor är även saknade.
För att bringa klarhet i frågan om det kan hända här har vi hört av oss till Joar Hjertberg, chef för samhällsskydd på Räddningstjänsten i Östra Götaland, som ger sin syn på saken.
Skulle en liknande händelse kunna inträffa i Norrköping?
– Mitt spontana svar är nej. Utifrån det jag sett på bilder och videor så kan man väldigt tydligt se att det är något annat än bara ammoniumnitratet som brinner, säger Joar Hjertberg.
Joar Hjertberg menar att man i Norrköping försöker att minimera och förebygga risker, vilket gör att sannolikheten för olyckor av den magnituden nästan blir obefintlig.
– I Norrköping förvaras ammoniumnitrat separerat från andra ämnen. Lastbilar färdas på speciella vägar som också i sin tur ska minimera olycksrisken, säger Joar Hjertberg.
Vad menar du med det?
– Det finns specificerat vilka leder som förarna får transportera farliga ämnen på i Norrköping, det får inte transporteras överallt. Det är bara på leder som ligger bra till och är långt ifrån människor, däri finns en begränsning, säger Joar Hjertberg.
Med andra ord så är har ni läget under kontroll?
– Ja, de olyckor som skett i världen med ammoniumnitrat har ju inte skett som en följd av frakten, utan med lagringen av den. Jag gissar att ammoniumnitratet som förvarats i Beirut har en högre koncentration än den som finns i Norrköping. Det bidrar också till en minskad risk och sannolikhet att det skulle hända någonting, säger Joar Hjertberg.
Har någon olycka inträffat med farliga ämnen i närtid?
– Vi har egentligen inte haft en olycka med konsekvenser på det sättet, vi har haft olyckor med insatser där vi har behövt spärra av områden, men inga av olyckorna har direkt gett stora konsekvenser liknande det som inträffade i Beirut, säger Joar Hjertberg.
Det finns alltså en låg risk för att något liknande skulle inträffa i Norrköping, med tanke på den hantering och tillsyn som görs av räddningstjänst och länsstyrelsen, menar Joar Hjertberg.
– Det ska vara säkert för allmänheten, det är det viktiga, säger Joar Hjertberg.