Efter bombhotet: "Spekulationer leder till oro"

"Hotet har påverkat medlemmarna. Det blir också en massa spekulationer", säger Fredrik Bergman, sektionsordförande i fackförbundet ST på Migrationsverket.

Spekulationer. Enligt Fredrik Bergman, fackordförande på Migrationsverket i Norrköping, har det färska hotet mot myndigheten påverkat personalen mycket negativt.

Spekulationer. Enligt Fredrik Bergman, fackordförande på Migrationsverket i Norrköping, har det färska hotet mot myndigheten påverkat personalen mycket negativt.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2016-12-14 18:00

Videon är inte längre tillgänglig

I måndags kom ett hot mot Migrationsverket i Norrköping som bedömdes så allvarligt att delar av lokalerna spärrades av. Polisens bombgrupp kallades också till platsen. I tisdags hölls verkets servicecenter också stängt som en konsekvens av händelsen. Personalen fick också lämna sin arbetsplats redan klockan 14 på tisdagen för att bombgruppen skulle genomföra undersökningar.

Enligt Fredrik Bergman, fackordförande på Migrationsverket i Norrköping, är det fortfarande spänt på arbetsplatsen under onsdagen.

– Vi är vana med hot. Men den här gången blev det mycket större. Det är många spekulationer i gång där man undrar om det fortfarande finns ett hot. Många känner sig oroliga och undrar vad det är som händer. Samtidigt kan jag förstå att det är viktigt med förundersökningssekretess. Men det här påverkar personalen, säger han.

En fråga som uppstått är hur det kom sig att personal fick jobba kvar på arbetsplatsen på måndagen trots ett uttalat hot som bedömdes så pass allvarligt att polisens bombgrupp tillkallades. Fredrik Bergman har också funderat på den frågan:

– Jag kan tycka att det är konstigt att man låter personalen vara kvar i väntan på bombgruppen. Och sen ville man att lokalerna skulle utrymmas mellan klockan 14 och 16 på tisdagen. Det ledde till flera frågor. Som "Tänk om det är en bomb och den sprängs tidigare?". Men jag tycker ändå att ledningen i stort sett skött det här bra. Man har låtit folk få gå hem om man känt sig oroliga. Men jag kan kanske tycka att det bästa vore att man låtit alla lämna byggnaden rakt av när det bestämdes att polisens bombgrupp skulle söka igenom lokalerna, säger han.

Enligt interninformation som gått ut till verkets anställda riktades hotet mot själva myndigheten via ett brev till en enskild anställd. Som en konsekvens av händelsen har man höjt säkerheten kring posthanteringen på verket. Åtgärderna kan, enligt verkets säkerhetschef Monica Karum Bergvall, leda till vissa förseningar i postgången. Enligt säkerhetschefen var det också efter bedömningar från polisen som personalen kunde jobba kvar på arbetsplatsen under måndagen, samtidigt som bombgruppen var på väg.

Vilka lärdomar kan arbetsgivaren dra av det här?

– Att det är viktigt att ge så mycket information som möjligt. Spekulationer leder till oro och den oron hänger kvar, säger Fredrik Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!