Den senaste höststormen i Borgerlig samverkans drygt två år långa samarbete är den kraftigaste hittills. Det borgerliga styret är på väg att spricka och från flera håll kommer krav på att kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) ska avgå. I slutet av förra veckan var hon själv beredd att lämna sin post som högst ansvarig politiker i Norrköping.
NT har vid flera tillfällen frågat Sophia Jarl om hon vill ge sin syn på den politiska kris som uppstått. Efter att ha avböjt kommentarer väljer hon nu att svara på våra frågor. Hon vill dock bara svara på frågor via mejlen – men där NT har getts möjlighet att ställa följdfrågor på Sophia Jarls svar.
Varför vill du bara svara i mejl?
– Jag kommer bara svara Norrköpings Tidningar på mejl för att jag vill ha kontroll över vad jag svarar. Jag ser hur NT under de senaste veckorna valt att endast välja ut delar av svar eller kommentarer, eller vinkla mina svar och genom detta bidragit till en hatstorm mot mig. Det ledde fram till hot mot mig och min familj. Bland annat genom de kommentarsfält som tidningen modererat väldigt dåligt.
Vad säger du till de Norrköpingsbor som kan tycka det är ett demokratiskt problem att du bara väljer att svara i mejl?
– Jag är tillgänglig för era frågor, men jag väljer formen. Sen är det upp till er att publicera mina svar eller inte. Det är väl där i demokratin ligger?
Hur ser du på de senaste dagarnas utveckling?
– Det har varit omtumlande och händelserika dagar. Samtidigt som en personkonflikt blir en lokal regeringskris så ska vi också leda och styra kommunen i det dagliga arbetet. Vi har inte sett slutet på detta ännu och jag tror att det kommer ta ett tag innan vi vet hur det här slutar.
Du säger att styret inte har fallit, men har det inte det i och med att KD och L sagt att de lämnar Borgerlig samverkan?
– Nej, man måste också formellt meddela kommunstyrelsens kansli att man avgår och lämnar sin plats till förfogande.
Du hävdar att regeringskrisen beror på en personfråga – men är det så enkelt? Både KD och L har förklarat att de inte har något förtroende för dig?
– Ja, en fråga om förtroende är alltid kopplat till en person så det är en personfråga. Återigen, jag har tagit del av KD:s och L:s motivering till att hoppa av det borgerliga styret – det är på grund av mig.
Men om man inte har förtroende för kommunstyrelsens ordförande så är väl det allvarligt och det blir svårt att styra?
– Ja, visst kan det vara så att tilliten och förtroenden kan brista till en kollega eller samarbetspartner men det vanliga då är ju att man sätter sig och pratar om detta – inte att man går till chefen och begär att kollegan ska sluta om man själv ska vara kvar. Eller att man går till media och begär någons avgång.
Behöver du ändra på vissa saker för att andra ska få förtroende för dig?
– Jag är beredd att ha dialog om allt och det tycker jag att jag varit tydlig med. Senast i dag har jag sagt det till Eva-Britt Sjöberg på hennes kontor.
Hur hade du själv agerat om du varit i KD och L:s sits?
– Då hade jag använt möjligheten i vårt samverkansavtal att lyfta frågan till partierna.
Men är det inte det de har gjort?
– Nej, kommunikationen har skett via media.
Moderaterna menar att andra partier inte ska avgöra vilka förtroendevalda partiet ska ha – men i samband med Reidar Svedahls sorti uttryckte både du och Eva-Britt Sjöberg att ni inte hade något förtroende för honom. Är inte det här samma sak?
– Moderaterna har aldrig lämnat Borgerlig samverkan eller avslutat samarbetet med Liberalerna för att Reidar Svedahl var kommunalråd. Processen kring Svedahl, som slutade med att Liberalerna uteslöt honom, var en intern process för Liberalerna där vi andra partier tydligt visade att vi tyckte det var deras fråga att lösa ut.
Men i det brev som ni övriga fem kommunalråd skickade till Liberalerna i november förra året står det ju att "I dagsläget är förtroendet för Reidar Svedahl kraftigt rubbat"?
– Ja och vi skrev också i det brevet ”Vi ser att det finns möjligheter att gemensamt hantera situationen men det kräver att vi omgående ses”. För att det är så vi ska lösa frågor – prata med varandra.
Du menar att KD sätter en personfråga före sakfråga – men är det inte det M nu också gör? Partiet vill behålla sitt toppnamn istället för att driva igenom sin politik. Om du hade accepterat att kliva undan från dina uppdrag hade väl KD och L stannat kvar i Borgerlig samverkan och majoriteten hade varit intakt?
– Det vi moderater gör är att stå upp för principen att varje parti måste få välja sina egna företrädare. Det skulle vara ett sluttande plan om vi hade en ordning där andra partier kunde bestämma företrädare för Moderaterna. Vi har aldrig villkorat någon förtroendevald i något annat parti och kommer inte göra det.
Du säger att du har M-gruppens förtroende – men det hjälper inte då ni inte är i majoritet i fullmäktige längre?
– Nej. Och jag beklagar återigen att KD och L har lämnat borgerligheten på grund av en personfråga.
Apropå omröstningen i M-gruppen, det var en så kallad öppen omröstning – vågar medlemmarna vara ärliga då?
– Vi har inte haft någon omröstning om mitt förtroende eftersom en majoritet inte ville ha det. Vi har haft en omröstning om vi ska ha en förtroendeomröstning. Och där blev det en klar majoritet för att inte ha en förtroendeomröstning mot mig. Den var öppen eftersom det inte var en personfråga utan en fråga om huruvida det skulle vara en omröstning.
Och det är din uppfattning att man vågade gå emot dig då?
– Utifrån hur diskussionen varit de senaste veckorna så upplever inte jag att någon inte säger vad de tycker. Jag har fått både ris och ros i väldigt öppna diskussioner.
Vad händer nu?
– Vi är beredda att leda Norrköping – både i en majoritet men också i en minoritet. När vi möter väljarna i valet 2026 kan vi säga att vi faktiskt står för ett borgerligt alternativ med trovärdighet – för vi har stått upp för det även när det blåser.
Ni kan alltså tänka er att styra i minoritet? Tillsammans med SD får ni bara 36 av 85 mandat?
– Ja, vi ser det som möjligt att styra Norrköping i minoritet. Givetvis kommer det krävas ett annat arbetssätt där vi behöver söka stöd och överenskommelser med andra partier.
Med tanke på allt som har hänt de senaste dagarna, går det inför nästa val att få ihop ett borgerligt samarbete med de gruppledare som sitter nu?
– Det är en relevant fråga – men inte för att inte jag kan samarbeta med gruppledarna för KD och L utan för att de sagt att de väljer att inte samarbeta med M om jag är kvar i politiken.
Kan Moderaterna tänka sig styra tillsammans med Socialdemokraterna?
– Vi behöver ta ansvar för att leda Norrköping för att klara alla utmaningar och problem. Vi stänger inga dörrar förutom till Vänsterpartiet.
Kan det redan på kommunfullmäktige den 25 november bli omval gällande kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd och nämndordföranden?
– Vi tittar lite på formalia framåt så jag kan inte svara på den frågan fullt ut just i dag. Vi får återkomma till det.
Har du några planer på att avsäga dig dina uppdrag?
– Nej, det har jag inte. Jag känner ett starkt stöd i gruppen och trygghet kring de möten och resonemang som funnits.
Hur är det att jobba tillsammans med kommunalråden i KD och L med tanke på det som har hänt?
– Mina känslor till det här är ju inte så intressant eftersom vi har ansvar för 11 000 anställda, 144 000 invånare och en budget på elva miljarder. Jag gör mitt jobb.
Vad tror du att Norrköpingsborna tycker om det som händer just nu?
– Jag tror de tycker att personkonflikter ska läggas åt sidan och att vi ska leda och styra Norrköpings kommun.
Vill du berätta vad som hände i samband med hoten mot dig och din familj?
– Jag vill prata med polisen först innan jag uttalar mig om det, säger Sophia Jarl.
VIDEO:
Här ser du intervjun vi gjorde med Sophia Jarl dagen efter att KD:s kommunalråd Eva-Britt Sjöberg offentligt kritiserat Sophia Jarl: