50-tal förlorar jobbet när Norrköpingsföretaget går i konkurs

Ett snårigt avtalsbråk är bakgrunden till att ett hyrsjukvårdsföretag från Norrköping har gått i konkurs. Nu har Region Skåne polisanmält företaget som slår ifrån sig anklagelserna.

Efter ett avtalsbråk och en tillbakabetalning på flera miljoner tvingad Norrköpingsföretaget i konkurs.

Efter ett avtalsbråk och en tillbakabetalning på flera miljoner tvingad Norrköpingsföretaget i konkurs.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Norrköping2024-11-25 05:00

– Det är en sorg, säger Erik Lind, vd för Idoc AB, som har haft sin bas i Norrköping.

– Det är en fin verksamhet och 50–60 personer blir uppsagda på grund av det här.

undefined
Erik Lind, vd på iDoc om bakgrunden till konkursen: "Det är helt obegripligt."

Idoc har jobbat med bemanning inom sjukvården och hyrt ut både personal och mobila vårdteam för hembesök hos patienter. Det är den senare delen av företagets verksamhet som på sistone stött på patrull. I mitten av september meddelade Region Skåne i ett pressmeddelande att man säger upp avtalet med Idoc, efter att företagets arbete granskats i en utredning.

undefined
Region skåne bröt i september samarbetet med iDoc efter ett avtalsbråk. "Vad utredningen visar är oacceptabelt.", säger Anna Mannfalk (M), hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne i ett pressmeddelande.

– Jag ser mycket allvarligt på de uppgifter som kommit fram och väljer därför att fatta beslut om att avtalet ska hävas i slutet av månaden. Vad utredningen visar är oacceptabelt. Det innebär inte bara att skattemedel används fel, utan innebär även patientsäkerhetsrisker, sa Anna Mannfalk (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne i pressmeddelandet.

Mari Månsson, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne, säger till NT att regionen har identifierat något som de menar är allvarliga brister med hur Idoc har utfört uppdraget. Nu har de polisanmält företaget och kräver ett skadestånd av Idoc på 21 miljoner kronor.

undefined
Region Skåne och iDoc har hamnat i ett avtalsbråk. Tvisten är anledningen till att företaget går i konkurs, det menar iDoc själva.

– Det handlar framförallt om att verksamhet som inte ingår i uppdraget har utförts och ersättning för detta har krävts. Felaktiga registreringar har också resulterat i för mycket utbetald ersättning. Uppdraget har utförts på ett kostnadsdrivande sätt till skada för Region Skåne, säger hon.

Idoc håller inte med om anklagelserna och menar att avtalsbråket är det enda skälet bakom företagets konkurs.

– Det är helt obegripligt. Vi har haft löpande uppföljningar, men nu är vi uppenbarligen helt oense om hur det här avtalet ska tolkas, säger Erik Lind.

undefined
Under pandemin hade iDoc provtagningstält i Norrköping. "Här testar vi för antikroppar med hjälp av godkända tester", sa läkaren Erik Lind i en intervju med NT.

Ni har alltså inte tagit betalt för mer än vad ni ska göra menar du?

– Det är precis tvärtom. Vi följer upp de besök vi gör och det tycker jag är självklart att man ska göra. Sättet vi arbetat på står beskrivet i vårt upphandlingsunderlag. Region Skåne vill bara ge ersättning för en patientkontakt per dygn. Har man varit hos en patient har man då ingen möjlighet att följa upp.

Region Skåne har polisanmält Idoc. Företaget vill också gå vidare med ärendet rättsligt, säger Erik Lind.

– Ja, vi kommer driva det här vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!