Sjöstugan blir familjeägd: "Längtat efter något eget"

Tre veckor. Så lång tid tog det för de nya ägarna av Sjöstugan att få serveringstillstånd. Något de förra ägarna inte lyckades med under de två år de drev restaurangen. Till påsk ska Nya Sjöstugan välkomna gäster vid Bråvikens strand.

Henrik Skantz, Robin Velin och Maria Skantz. Där har ni de nya  ägarna till Nya Sjöstugan i Kolmården. "Jag tror alla i den här branschen längtar efter att driva något eget, säger Robin, som blir restaurangchef.

Henrik Skantz, Robin Velin och Maria Skantz. Där har ni de nya ägarna till Nya Sjöstugan i Kolmården. "Jag tror alla i den här branschen längtar efter att driva något eget, säger Robin, som blir restaurangchef.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-02-20 05:00

– Det har gått väldigt smidigt. Vi har fått bra hjälp av kommunens alkoholinspektör, säger Maria Skantz, som tillsammans med sin son Robin Velin och sin man Henrik Skantz har tagit över Sjöstugan i Kolmården.

Därmed kan det för första gången på länge serveras alkohol i glasen igen. Något som alltså inte var möjligt med de förra ägarna – som under uppmärksammade former inte fick serveringstillstånd på grund av ekonomiska oegentligheter. Efter en segdragen rättstvist, som slutade hos kammarrätten i Jönköping, valde de dåvarande ägarna att lägga ut Sjöstugan till försäljning i augusti 2023.

– Vi fick klart med tillståndet igår kväll, det tog bara tre veckor, konstaterar Robin Velin nöjt.

undefined
Henrik Skantz, Robin Velin och Maria Skantz. Där har ni de nya ägarna till Nya Sjöstugan i Kolmården. "Jag tror alla i den här branschen längtar efter att driva något eget, säger Robin, som blir restaurangchef.

Med tanke på de senaste årens strul är de nya ägarna medvetna om vad som är viktigast.

– Vi måste börja med att vinna tillbaka lokalbornas hjärtan. Det är därför vi exempelvis har valt att döpa krogen till Nya Sjöstugan, säger Robin.

– Vi kommer framförallt finnas till för de som bor i Kolmården. Turisterna kommer ändå, säger Maria och syftar på närheten till Kolmårdens djurpark.

undefined
Nya Sjöstugan är en välkänd byggnad i Kolmården. På en av väggarna planerar de nya ägarna att sätta upp en massa nostalgibilder.

En regnig februaridag är kanske inte bästa tillfället att besöka Sjöstugan för att prata om planerna. Fokus kommer – självklart – att ligga på att locka gäster när solen skiner som starkast.

– Uteserveringen rymmer upp till 200 sittplatser och vi ska göra fler satsningar utomhus, bland annat en ny utebar och en drinkhörna intill boulebanan, förklarar Robin.

– Dessutom ska vi göra glasstugan lite mer likt Smultronstället, med lite finare uppläggning. Vi ska även sälja belgiska våfflor, fortsätter han.

Att de nya ägarna främst vill locka till sig Kolmårdsbor märks också bland aktiviteterna som planeras.

– Under sommaren ska vi ha allsång varje söndag. På onsdagar är det musikkvällar med livemusik och på torsdagar blir det quiz, säger Maria.

undefined
Henrik Skantz, Maria Skantz och Robin Velin siktar på att öppna upp Nya Sjöstugan till påsk. "Vi vill vinna tillbaka lokalbornas hjärtan", säger Robin Velin.

Vad blir det för meny?

– Vi ska ge det folk vill ha; grunden består av husmanskost som vi kompletterar med en finare kötträtt. Det kommer givetvis också att finnas mycket fisk på menyn. Ostron i högsta prisklassen, men även strömming, säger Robin, som blir restaurangchef.

En kock och en kökschef är redan anställda. Därefter fylls det på med övrig personal.

– Sammanlagt kommer vi vara 15-20 anställda under högsäsongen, säger Robin.

Nya Sjöstugan kommer att vara öppet året om.

– Vi vet exempelvis om att det kommer att bli mycket folk när de stänger restaurangen uppe i djurparken, säger Maria.

Robin har jobbat på flera Norrköpingskrogar, närmast kommer han från Butlers.

– Jag tror alla i den här branschen längtar efter att driva något eget, säger han.

undefined
Maria Skantz har inte så mycket erfarenhet av krogbranschen. Men när Sjöstugan lades ut till försäljning, slog hon till. "Jag är uppväxt i Kolmården, så det känns roligt att komma tillbaka hit", säger hon.

Maria är i grunden undersköterska och har begränsad erfarenhet av krogbranschen. Henrik är lastbilschaufför som nu sadlar om. När Sjöstugan lades ut på försäljning slog de till. Prislappen landade på en dryg miljon kronor. Fastighetsägare är dock fortfarande Dick Pettersson.

– Det blev dramatiskt när vi skulle köpa verksamheten ett par veckor innan jul. Vi saknade ett företagskonto, men tack vare bra kontakter kunde vi få ett inom en dag. Det var många små delar som kunde ha gått fel och stoppat hela affären ... men det gick vägen, konstaterar Maria.

Då krogen inte varit öppen sedan i september förra året är det mycket som behöver göras. Men till påsk siktar familjen Skantz/Velin på att Nya Sjöstugan ska stå redo för gäster.

Här är det tänkt att den nya utebaren ska stå.
Här är det tänkt att den nya utebaren ska stå.
Karta: Restaurang Sjöstugan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!