E 22 blir mötesfri mellan Norrköping och Kalmar

E 22 mellan Kalmar och Norrköping ska bli mötesfri väg. Arbetet inleds under nästa mandatperiod, lovar infrastrukturminister Ulrica Messing som gästade Norrköping i går.

- Spårvägsutbyggnaden ligger helt i linje med vår transportpolitiska proposition, säger Ulrica Messing.

- Spårvägsutbyggnaden ligger helt i linje med vår transportpolitiska proposition, säger Ulrica Messing.

Foto:

NORRKÖPING2006-09-05 04:00
Buden har varit flera om vad som egentligen gäller sedan statsminister Göran Persson gjorde sitt utspel om att satsa pengar på E 22.
Ingen lär vara bättre lämpad att reda ut begreppen än infrastrukturminister Ulrica Messing.
- Det handlar om två miljarder som är vikta för E 22 upp mot Norrköping, säger hon.

Planeringen igång på nytt
Det är pengar som ska göra sträckan Norrköping-Kalmar till mötesfri väg. Alltså trefilig på samma sätt som vägen är på sträckan Söderköping-Valdemarsvik i dag. Det här var med i regeringens vägplaner innan man gjorde omprioriteringar i samband med det stora Trollhättepaketet för att rädda Volvojobben i Trollhättan, enligt Ulrica Messing.
- Nu kan planeringsarbetet gå igång igen, säger hon.
Under nästa mandatperioden ska den mötesfria vägen åtminstone börja bli verklighet.

Provblås
För Ulrica Messing handlade besöket i Norrköping i går annars om ett besök hos Connex där hon fick stifta bekantskap men den första av Norrköpings nya spårvagnar. Ett provblås i de nya alkolåsen hann hon också med (det blev godkänt...). När det gäller spårvägsutbyggnaden väntar Norrköpings kommun på besked om statsbidragen.
- Vi är berättigade till 50 procent av kostnaden. Det enda som saknas är ett besked om när vi får pengarna, säger kommunalrådet Eva Andersson (s).
Något sådant besked kunde däremot inte Ulrica Messing ge. Hennes lokalpolitiska kollega fick nöja sig med allmänna lovord om spårvägssatsningen.
- Spårvägsutbyggnaden ligger helt i linje med vår transportpolitiska proposition. Jag vet att samtal i god anda pågår. Något tidpunkt kan jag däremot inte ge idag, säger Ulrica Messing.

Inväntar slutrapport
När det gäller den omdiskuterade byggstarten för Ostlänken vill Ulrica Messing först och främst invänta utredaren Bo Holmbergs slutrapport i november. Hon hoppas på en tidigareläggning av såväl förberedelserna som finansieringen. Ostlänken är viktig inte bara för östgötaregionen utan också för Stockholm och samhällsekonomin.
- Tåget är oslagbart när det gäller att minska restiden och öka pendlingen. Erfarenheterna från Mälardalen visar att vi skapar en mycket större arbetsmarknad. Vi gör Sverige lite mindre och rundare, säger Ulrica Messing.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om