Ranking: Skola i Norrköping är värst – i hela Sverige

Mosstorpskolan är Sveriges värsta grundskola.
I alla fall enligt Dagens ETC som har rankat landets skolor.
– Det är en katastrof, det är inte acceptabelt, säger Maria Sayeler Behnam, ordförande i utbildningsnämnden.

S-politikern Maria Sayeler Behnam beskriver situationen på Mosstorpskolan som ett misslyckande gentemot barnen som går på skolan.

S-politikern Maria Sayeler Behnam beskriver situationen på Mosstorpskolan som ett misslyckande gentemot barnen som går på skolan.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2025-01-14 18:00

Nyheten i korthet

  • Mosstorpskolan i Skärblacka har rankats som Sveriges värsta grundskola av Dagens ETC, baserat på antalet anmälningar till Skolinspektionen mellan november 2023 och november 2024.
  • Skolan har kritiserats för hot och våld, kränkningar, brist på behöriga lärare och avsaknad av särskilt stöd till elever som behöver det. Norrköpings kommun riskerar ett vite på fyra miljoner kronor om inte tillräckliga åtgärder vidtas före 4 april 2025.
  • Maria Sayeler Behnam, ordförande i utbildningsnämnden, ser skolans placering som ett samhällsmässigt misslyckande och lovar att kommunen kommer att göra allt för att åtgärda bristerna.

Det är Dagens ETC som har rankat Sveriges värsta grundskolor sett till antalet anmälningar till Skolinspektionen mellan november 2023 och november 2024.

På listan över de 140 värsta skolorna hamnar Mosstorpskolan i Skärblacka högst upp med 27 anmälningar. De grundar sig bland annat i just det som NT har rapporterat om i sin granskning: Hot och våld, kränkningar, brist av behöriga lärare och avsaknaden av särskilt stöd till de elever som behöver det. 

Så sent som under tisdagen rapporterade NT om att polisen kallats till skolan efter att en elev varit utåtagerande mot personal och andra elever. 

undefined
Polis tillkallades till Mosstorpskolan under tisdagen sedan en elev blivit utåtagerande mot personal och andra elever.

Mosstorpskolans "topplacering" ser Maria Sayeler Behnam som ett misslyckande från samhället gentemot barnen.

– Att gå i skolan gör man bara en gång i livet. Att inte elever då får rätt förutsättningar är aldrig ok. Det sätter spår hos eleverna och deras familjer. Det är därför som Skolinspektionen, med rätta, är så hårda i sin kritik, säger hon.

Under måndagen var hon med på kommunens möte med Skolinspektionen. Norrköpings kommun riskerar att tilldömas ett vitesbelopp på fyra miljoner kronor om inte Mosstorpsskolan åtgärdar bristerna som upptäckts innan fjärde april 2025.

Behnam säger att kommunen kommer att göra allt i sin makt för att åtgärda bristerna och slippa betala vitet. 

– Egentligen tycker jag inte att pengarna är det viktiga, även om jag är den högst ansvariga för ekonomin. Det som gör ont i mig är när jag tänker på alla som känner otrygghet på Mosstorpskolan. Det är ännu värre. Vi har ingen annan väg att gå än att åtgärda de här bristerna.

Vad är din analys kring varför det har blivit så här?

– Det är en cocktail av många olika delar. Min amatöranalys är att vi har haft för hög omsättning av chefer på Mosstorpskolan. Vi har haft svårt att rekrytera behörig personal till skolor i vårt ytterområde och Mosstorp är en av de skolorna. När en skola får ett dåligt rykte så sprider det sig fort och tar en lång tid att bygga upp igen. 

Maria Sayeler Behnams bild är att det har satt sig en kultur i skolan som skapar otrygghet. 

– Sedan finns det även en social problematik som vi behöver samarbeta tillsammans med socialtjänsten med.

undefined
Mossstorpskolans rektor Carita Johansson får förstärkning 1 februari.

Trots "förstaplatsen" på ETC:s lista är S-politiken hoppfull när hon blickar framåt. Hon menar att hur en skola mår inte är skrivet i sten, utan kan förändras.

– Under 2016 hade skolan de bästa resultaten av alla niondeklassare i hela kommunen. Många upplever en uppgivenhet nu men det här går att vända. Det arbetet är i full gång. Bland annat har personalen haft olika typer av utbildningstillfällen, vi har satt in resurser från centralt håll som stöttar personalen.

Enligt Behnam delas rektorstjänsterna upp. En rektor kommer att ansvara för årskurs fyra till sex, en mellan årskurs sju och nio, medan en tredje kommer att ansvara för bland annat elevhälsan och det förebyggande stödet. 

1 februari börjar en ny rektor på skolan.

Vad är nycklarna för att vända på det?

– Vi behöver rätt kompetens på rätt platser. Skolan och ledningen behöver rätt stöd.

Hur lockar man dit rätt kompetens?

– Det är en bra fråga. Jag skrev en motion till KF  (kommunfullmäktige) för något år sedan om att vi behöver se över lönefrågan för att locka kompetens dit vi har svårast att rekrytera personal. En kommun i Stockholm genomförde det i ett riktat pilotprojekt för att locka behörig personal genom att höja lönen. Det är i så fall något vi skulle behöva utreda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!