Legionella hittat i vattnet på Vrinnevisjukhuset

Sedan i onsdags kväll har Region Öst jobbat intensivt med att spola bort förekomsten av legionellabakterier i vattensystemet. ”Vi hade ett helt gäng som jobbade stenhårt med spolningarna igår”, säger Tobias Ekenlie på Vrinnevisjukhuset.

Det kommer att göras en utredning för att undersöka vad de förhöjda värdena beror på.

Det kommer att göras en utredning för att undersöka vad de förhöjda värdena beror på.

Foto: Jenny Carlsson

Norrköping2023-12-14 17:17

Det har varit duschförbud på Vrinnevisjukhuset efter att förhöjda bakterievärden av legionella upptäckts i en rutinkontroll.

Legionellabakterier sprids via vatten och kan leda till luftvägsinfektioner som riskerar att bli allvarliga, särskilt för personer med sämre immunförsvar.

De förhöjda värdena upptäcktes efter en rutinkontroll där man testat vattnet från olika kranar.

– Vi tog tester på 70 olika ställen runt om på sjukhuset och då upptäcktes legionella på 11 utav dem, säger Tobias Ekenlie, sjukhusansvarig chef på Vrinnevisjukhuset.

undefined
Det kommer att göras en utredning för att undersöka vad de förhöjda värdena beror på.

Från torsdagskvällen har personer som normalt jobbar med fastighetsservice, logistik och teknik på sjukhuset prioriterat arbetet med att spola hett vatten för att få bort de förhöjda förekomsterna av bakterier i vattensystemet. 

Det ska inte varit någon fara att dricka vattnet.

– Vi hade ett helt gäng som jobbade stenhårt med spolningarna igår. De ställen som det var positiv odling på spolades redan i förrgår kväll. Nu gör vi en extra spolning i alla duschar på hela sjukhuset. Den räknar vi med ska vara färdig under dagen, säger Tobias Ekenlie på fredagsförmiddagen.

Efter att insatsen är klar kommer nya kontrollprover och odlingar tas.

– Sedan kommer en del långsiktigt arbete, för att se hur vi kan motverka det här med förebyggande rutiner och eventuella förändringar av fastigheten, för att se till att det inte kommer tillbaka. Det här var ändå en rutinkontroll som gjorde att vi upptäckte det här, säger Tobias Ekenlie.

Han berättar att legionellabakterier kan förekomma i väldigt låga koncentrationer i vattensystem och vara helt ofarligt. När det får stå för länge i mellanvarmt vatten finns risk att bakterierna kan växa till sig till nivåer så att det kan bli farligt för nedsatta personer

– I regionen har det inte varit några registrerade fall av legionella i länet under väldigt lång tid. Det här har varit förebyggande åtgärd i första hand, säger Tobias Ekenlie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!