"Du får något unikt varje gång"

I 20 år har Hedvigs öppnat sina portar för ett sällsynt möte med föredrag, musik och soppa. "Du får något unikt varje gång", säger Linda Folebäck.

Stefan Fred satte ihop den musikaliska menyn och levererade sköna toner av William Walton från orgeln den här lunchen.

Stefan Fred satte ihop den musikaliska menyn och levererade sköna toner av William Walton från orgeln den här lunchen.

Foto: Mats Willner

Norrköping2018-11-01 10:57

Linda Folebäck, som är församlingsherde i S:t Olofs församling, har precis avslut sitt föredrag med rubriken "Tiden". I imponerade 20 år har Hedvigs bjudit in till onsdagslunch med föredrag, musik och soppa. Det har från starten 1998 blivit över 700 föredrag och konserter med över totalt 25 000 besökare.

Musikern Ulf Tellin har satt ihop den musikaliska menyn bakom sin orgel de senaste 16 (!) åren, men just den här dagen levererade Stefan Fred sina sköna toner.

Att bläddra i häftet med alla föreläsare och deras föredrag är en historisk resa, som tar dig genom alla möjliga upptäckter och upplevelser och kunskaper och äventyr. Inget är för litet eller för stort för de 20 minuterna framför kyrkbänkarna.

– En blandning av andlighet, kultur, vetenskap och betraktelser ligger bakom det lyckade konceptet. Det är ett proffs i just sin sak, som ger oss en glimt och en känsla på 20 minuter, säger Linda.

Stockholm blev utsedd till kulturhuvudstad i Europa 1998. Huvudstaden gjorde en rejäl satsning det året och ville sprida det utanför huvudstaden. Stadsmuseet i Norrköping frågade kyrkoherde Myra Ekström om man ville bidra med något till den ökade kultursatsningen. Där och då födde Myra en idé om de korta föredragen, som räcker länge. Miniföredragen skulle till en början egentligen bara handla om just Hedvigs och dess kyrkorum och historia följt av en orgelkonsert och sopplunch under en tid, men en tid är i dag över 20 år.

Det fanns och finns så mycket mer att berätta.

Arne Jönerud var allra först ut den 9 september 1998. Han pratade om Christian Eberstein, som grundade Ebersteinska.

– I början var det mest föredrag från personer i eller runt församlingen, men ganska snart blev fler och fler intresserade. Det växte snabbt, säger vaktmästaren Johan Turesson, som började jobba inom kyrkan den 1 januari 1991 och styrt i kulisserna under miniföredragens 20 år.

Bertil Swartz och Arnold Johansson möter, som vanligt, upp med kaffe och ett leende vid entrén till kyrkan. Det är ännu någon halvtimme kvar innan dagens miniföredrag ska börja, när kyrkvärdarna bjuder in till bords.

– Välkommen till vårt gum- och gubbdagis.  Många kommer hit för fridens och stillhetens skull. Det är en lisa för själen här inne, hälsar Bertil och ler.

Till sist, Linda Folebäck, ett gott råd om just tiden, tack, från ditt föredrag.

– Att leva i tiden och inte låta sig låsas fast vid sin kalender. Vi måste låta oss ge oss det utrymmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om