Lisa bjuder på kaffe i lägenheten på Ektorpsgatan. I det här huset skulle hennes och sambons gemensamma liv ha börjat. De hade bestämt sig för att flytta ihop och hade hittat den perfekta lägenheten. En nyrenoverad trea på femte våningen, med balkong och en fantastisk utsikt över stan. När de var och tittade i maj bestämde de sig direkt:
– Det var helt underbart!
De fick veta att det skulle byggas på en våning till på huset och Lisa oroade sig för oväsen, då hon jobbar natt, men bygget skulle snart vara färdigt och det skulle bara röra sig om en kort period med buller, lovade hyresvärden.
I augusti flyttade de in och allt verkade till en början perfekt. Fyra veckor senare förändrades allt.
– De ringde på och undrade om vi märkt något om fukt och ville komma in och titta, berättar Lisa.
Då de tillsammans gick runt i lägenheten såg de det: på väggarna, gömt under gardinerna, hade tapeterna veckat sig av fukt. När de lyfte på skyddsplastmattan under skrivbordet kände Lisa med handen: det var alldeles blött.
– Va i helsike, tänkte jag!
Det är runt 200 lägenheter i kvarteret Planen 4 i Ektorp, som totalrenoveras av fastighetsägaren Rikshem. Bostäderna på Ektorpsgatan byggdes 1966 och Rikshems ambition med renoveringarna är att de ska bli ”moderna, hållbara och stå sig även långt in i framtiden”. Alla lägenheter får bland annat nytt badrum, ny ventilation och nytt kök. Det sätts även upp nya postboxar och tvättstugor renoveras. Samtidigt byggs ytterligare en våning på huset.
Efter att de omfattande fuktskadorna upptäckts fick Lisa och hennes sambo två dagar på sig att flytta hela sitt hushåll till en evakueringslägenhet två våningar ned. Nu, fem månader senare, är de fortfarande kvar. Under hösten fick hyresgästerna veta att ytterväggarna ända ner till bottenplan är fuktskadade. Alltså även i den lägenhet Lisa och hennes sambo evakuerats till. Hon visar på väggarna där hantverkarna med svart tusch markerat ut fuktskadorna: "Hela vägg smyger", står det.
När Malin Thorsén fick veta att hon kommit in på miljövetarprogrammet på Linköpings universitet började hon genast söka bostad i Norrköping. Hon skrev ett inlägg i en Facebookgrupp och berättar att hon snart fick ett meddelande av en man som skrev att han jobbade för Rikshem och att de hade lediga, nyrenoverade lägenheter.
– Det verkade bra. Det var nära skolan och okej hyra, säger hon.
Mannen nämnde att det var ”något bygge”, men det var inget hon funderade närmare på. Hösten blev dock inte som hon tänkt sig: med studierna helt på distans på grund av pandemin var hon tvungen att sitta hemma med föreläsningar och seminarier på datorn.
– Att bygget skulle låta, det visste jag ju, men att det skulle vara på en sådan nivå kunde jag inte föreställa mig! De borrade så hela lägenheten vibrerade och det var så högt att jag inte kunde delta i videosamtalen. Jag undrade faktiskt om folk verkligen kan bo i det här.
Precis som flera andra hyresgäster vi pratat med i huset möttes Malin av en rad problem i vad som hon trodde skulle vara en bekväm, nyrenoverad fastighet. Taggar till tvättstuga och miljörum som inte fungerat under långa perioder, byggarbetare som går rätt in i lägenheterna utan att knacka, el och vatten som stängs av, orimligt höga ljudnivåer från bygget under stora delar av dygnet och nästintill omöjligt att få tag på hyresvärden. Flera vittnar också om sviktande golv och sköra väggar i lägenheterna.
När Malin, liksom de andra, fick veta att lägenheten också var fuktskadad hade hon börjat tröttna på krånglet. Flera gånger tvingades hon lämna lägenheten i flera dygn för att skadan skulle åtgärdas. Sista gången kom hon hem till en dånande fläkt som skulle stå på dygnet runt. Oväsendet i hennes 23 kvadratmeter stora etta gjorde det i princip omöjligt både att studera och kunna sova. Malin försökte återigen förgäves få tag på någon från Rikshem. Till slut gav hon upp.
Vad har man egentligen för rättigheter som hyresgäst vid störande ljud, saker som inte fungerar och fuktskador? På Hyresgästföreningens lokala avdelning i Östergötland har man inte hört talas om problemen på Ektorpsgatan, men säger att generellt kan sådana störningar ge rätt till sänkt hyra.
– Om man inte kunnat använda sin lägenhet fullt ut i samband med att en fuktskada åtgärdas, har man rätt till visst avdrag på hyran. Om det är väldiga störningar, som det kan bli vid större ombyggnader, kan man också vara berättigad till visst avdrag, säger Ingrid Buskas, regionjurist.
– Hyresavdrag är ibland något som förhandlas mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden innan ombyggnaden. Om det inte gjorts och man upplever störningar ska man i första hand vända sig till sin hyresvärd och säga att man vill ha kompensation.
Så man måste själv be hyresvärden om det?
– Ja, det kan behövas. Om hyresvärden inte hörsammar kraven kan man, om man är medlem, vända sig till Hyresgästföreningen för råd eller ta hjälp av annan jurist.
Av de hyresgäster vi pratat med har vissa fått hyresreduceringar – men först efter att de själva sagt till. Flera säger dock att de aldrig hade valt att flytta till huset om de vetat om vilka omfattande arbeten som kvarstod och att bemötandet från hyresvärden varit under all kritik.
– Vi känner oss lurade! De berättade inte om extravåningen, utan vi förstod det som att det bara skulle vara arbeten med fasaden. Istället vaknade vi av att väggarna skakade, berättar en kvinna som också flyttade in i somras efter att ha blivit kontaktad på Facebook.
– Det kändes som att de inte berättade allt, utan försökte få in så många som möjligt, säger hennes rumskamrat, som under månader tvingats flytta hem till sina föräldrar på grund av fuktskadorna.
Lisa och hennes sambo väntar fortfarande på att få återvända till sin lägenhet med utsikten. De ombads först flytta till en andra evakueringslägenhet, då den de bor i nu också måste saneras, men fick hyresvärden att vänta.
Malin tvekade först på om hon ens skulle stanna kvar i Norrköping efter alla problem:
– Jag hade sett väldigt mycket fram emot att flytta till en ny stad, men jag har inte känt mig hemma här en sekund, säger hon.
Nu har hon dock hittat en annan lägenhet i stan och är på väg att flytta ut:
– Äntligen kommer jag härifrån!
* Fotnot: Lisa heter egentligen något annat.