Dömd mördare vill bli fri tidigare

Den man som dömdes till livstids fängelse för mordet på kioskägaren Hanna Konac 2009 vill få sitt fängelsestraff tidsbestämt.

Hanna Konac avled efter attacken i Norrköping. Nu vill den man som dömdes för mordet få sitt straff tidsbestämt.

Hanna Konac avled efter attacken i Norrköping. Nu vill den man som dömdes för mordet få sitt straff tidsbestämt.

Foto: Ulrica Johansson

Norrköping2019-11-08 20:00

De har nu gått tio år sedan Norrköping skakades av det uppmärksammade knivmordet på kioskägaren Hanna Konac, som rånades av två för honom okända personer. 

Den 20 oktober 2009 dömdes en 30-årig man av Norrköpings tingsrätt till livstids fängelse för mordet och till att efter avtjänat straff utvisas från Sverige med förbud att återvända. En dom som senare fastställdes av Göta Hovrätt. Nu vill mannen få sitt straff tidsbestämt.

I ansökan, som inkom till Örebros tingsrätt 4 november, beskrivs grunden till ansökan vara att mannen, som frihetsberövades 8 maj 2009, inom kort har avtjänat 10 år och 6 månader av sitt straff. Om ansökan beviljas skulle det i praktiken kunna innebära att mannen, inom några år, avtjänat sitt straff.

– Det vore ju inte kul... Det vore inte kul alls, säger Fredi Konac, son till Hanna Konac, innan han fortsätter:

– Han påverkade inte bara en människas liv, han påverkade en hel familj och alla hans vänner. Det är så många människor som påverkas när något sånt här händer. 

Enligt svensk lag har en livstidsdömd rätt att efter tio års avtjänat straff ansöka om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Om tingsrätten går med på ansökan får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år. Efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt tidsbestämda straff har en intagen rätt till villkorlig frigivning om det inte föreligger synnerliga skäl. 

Vi har sökt mannens advokat utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!