Dolphins tvingades stänga hallen - då ryckte Peo in

Dolphins stänger Linghallen dagtid, men då rycker basketpappan Peo Hansen in så ungdomarna kan fortsätta spela. "Idrotten är en viktig mötesplats", säger han.

Dolphins har svårt att bemanna Linghallen hela dagarna, men basketpappan Peo Hansen stället upp och hjälper till vissa dagar och ser till att sonen Hakeem (blått linne, som är döpt efter basketlegendaren Hakeem Olajuwon, kan spela med klubbkompisarna.

Dolphins har svårt att bemanna Linghallen hela dagarna, men basketpappan Peo Hansen stället upp och hjälper till vissa dagar och ser till att sonen Hakeem (blått linne, som är döpt efter basketlegendaren Hakeem Olajuwon, kan spela med klubbkompisarna.

Foto: Anton Lindskog

Norrköping2020-07-21 20:00

Norrköping Dolphins har tidigare haft öppet hus i Linghallen för alla medlemmar. Lokalen har stått öppen under dagarna och verksamheten har skött sig själv, men nyligen stängde Dolphins dörrarna tillsvidare. Anledningen är att de inte har personal som kan ha uppsikt på plats.

– Vi fick in rapporter om att det har sprungit en hel del folk där som inte är medlemmar. Det är ju ingen fritidsgård där vem som helst kan komma och gå, säger Robin Svensson, pressansvarig för Norrköping Dolphins.

Finns det ingen personal på plats?

– Vi har en tre mot tre plan utanför Stadium arena där vi har verksamhet igång samtidigt. Tyvärr har vi inte möjlighet att bemanna båda just nu. Då kom vi fram till att det är bättre att stänga Linghallen. Det är tråkigt, men vi måste ju ha koll på vad som händer, säger Robin Svensson. 

Robin Svensson berättar dock att det finns alternativa lösningar för de basketsugna ungdomarna. Det finns nämligen personer som är villiga att jobba ideellt för att Linghallen ska kunna ha öppet, i alla fall vissa dagar. En av dessa är Peo Hansen. 

Peo är pappa till en av ungdomarna i föreningen. När han fick höra om stängningen tog han kontakt med Norrköping Dolphins och erbjöd sig att ställa upp som volontär. 

– Vi bor ju nära hallen, så jag och min sambo tänkte att vi kunde ställa upp och hålla lite koll. Man får ju så väldigt mycket av klubben, så detta är ingen stor insats alls. De träningsmöjligheter Dolphins ger till ungdomarna är unika, menar han.

Peo är professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet. 1988 fick han ett stipendium för att spela tennis för ett universitet i USA, och han blev kvar i många år. Eftersom universitet hade ett bra basketlag hittade han kärleken till basketen. Han menar att vi kan lära oss mycket av hur idrotten fångar upp ungdomar i USA.

– I USA är idrotten kopplad till skolan på ett mer integrerat sätt. Det gör att de är mycket bättre på att upptäcka och ta till vara på talanger. För att behålla ungdomar i idrottsverksamhet krävs resurser, något som svensk ungdomsidrott behöver mer av, säger Peo.

Han upplever att antalet ungdomar som idrottar har minskat de senaste åren. Det är en utveckling som oroar honom.

– Idrotten är en viktig mötesplats och brobyggare. Särskilt för barn och ungdomar som har det tufft av olika skäl. Det ger dem något konstruktivt att ägna sig åt istället för att hamna snett, säger Peo.

På grund av det menar han att det är viktigt att försöka hålla idrotten igång, trots resursbegränsningar. I Peos erfarenhet skapar idrotten sociala sammanhang som kan överbrygga socioekonomiska barriärer. Ökad segregering i skolan gör detta extra viktigt, menar Peo.

– Folk kan hålla kontakt med varandra och ha lite koll på vad folk håller hus och gör. Annars blir det lätt: "vart tog den killen vägen egentligen?", säger han.

Hur påverkar coronapandemin situationen tycker du?

– Det är en katastrof. Många föreningar hade en svår situation redan innan. Staten måste helt enkelt skjuta till mycket mer pengar. Det sociala priset för ytterligare neddragningar inom ungdomsidrotten kommer annars bli enormt, säger Peo Hansen.

Robin Svensson är positiv till Peos engagemang.

– Det är kul att vi kan lösa det på det här sättet. Vi välkomnar mer av den här typen av samarbete, säger han.

Norrköping Dolphins

Norrköping Dolphins startade sin ungdomsverksamhet 1999, som en sektion under huvudföreningen. 

2009 slog man ihop Dolphins och Norrköpings Ungdomsbasketförening (NUBF). Först bedrevs ungdomsverksamheten i en nybildad enhet Norrköpings Basketbollförening för att sedan lägga hela verksamheten in i Norrköpings Basketförening (2011). 

Under NUBF-eran erövrades nio USM-guld. Säsongen 2002/03 blev ett av Dolphins ungdomslag (flickor 87) svenska mästare för första gången i klubbens historia.

Karta: Linghallen Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!