Döende träd oroar boende

Almarna längs Hagebygatan har skådat bättre dagar. De är kala, de få löv som finns är skrumpna och grenar har ramlat av. "Det känns lite otäckt på något sätt", säger Marianne Visti som bott i området i snart 60 år.

Foto: Joakim Malmberg

Norrköping2019-08-02 18:00

För ett par månader sedan noterade Marianne Visti att något hade hänt med de stora almarna på Hagebygatan.

– Då hade lövsprickningen precis varit och allt var frid och fröjd, men sen plötsligt började de tappa bladen och då undrar man ju om det är någon som förstör Hagebygatan för så här ska inte träd se ut, säger Marianne Visti.

Mariannes största oro är vinden och huruvida de gamla träden kommer att klarar ett rejält oväder.

– Risken är att det kan bli stora skador om det blir våldsam storm eftersom hela rotsystemet och allt säkert är försvagat, säger Marianne Visti.

Från kommunens håll känner man till läget. Almarna har drabbats av en svampsjukdom som sprids av ett skadedjur som kallas Almsplintborre. Skalbaggen sprider svampsporer som sen lever i trädets kärlsträngar. Där blockerar de trädets vatten- och näringstransporter så att det till slut vissnar och dör.

Karin Berglund är landskapsingenjör på Norrköpings kommun och menar att risken för att träden ska välta inte är något man behöver oroa sig över.

– Det som brukar ske är att de tappar mindre grenar, men att hela träden skulle rasa behöver man inte oroa sig för, säger Karin Berglund.

Almsjukdomen har härjat en tid och hittills har det tagits ner en mängd almar i kommunen. Enligt Karin Berglund bli det fler varje år och det är väldigt svårt att stoppa sjukdomen.

Eftersom de sjuka almarna står i en allé behöver man ett godkännande från länsstyrelsen innan man får ta bort dem och Karin Berglund meddelar att man planerar att skicka in en ansökan till hösten, både gällande Hagebygatan men även för fler drabbade almar. Om ansökan går igenom är det fortfarande oklart när almarna kommer att tas ner.

– Det är svårt att svara på tidsaspekten då vi försöker samordna diverse trädåtgärder med beskärningar och nedtagningar. Jag kan heller inte svara för tidsaspekten för ärenden hos länsstyrelsen, säger Karin Berglund.

Kommer ni att plantera något annat där?

– Det brukar vi göra när vi tar ner träd. Man tittar på vad det finns för andra träd på platsen och utifrån det gör man en avvägning kring vad man väljer, säger Karin Berglund.

Om Marianne Visti får bestämma ser hon gärna att man planterar något längs hela Hagebygatan och allra helst något som är vackrare än de gamla almarna.

– Det ska vara träd som blommar på våren och lyser upp så det blir en tjusig gata, säger Marianne Visti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om