Linda Lennartsson och hennes familj bor strax utanför Östra Husby på Vikbolandet. Utmed väg 843 som försvinner söderut i riktning mot Kuddby och Söderköping. Vägen är smal och vid infarten till Östra Husby följer ett par dolda kurvor. Att cykla utmed vägen kräver både balanssinne och ett visst mått av dödsförakt i den obefintliga vägrenen.
– Vi är många husbybor som efterfrågar en gång- och cykelbana på just den här sträckan, säger Linda Lennartsson. Det är ungefär 700 meter det handlar om. Som det ser ut i dag är vägen livsfarlig för gång- och cykeltrafikanter.
– Jag har barn som måste ta sig till Vikbolandsskolan inne i samhället på egen hand. Det känns inte bra att behöva släppa ut dem på cykel. Och det handlar inte bara om att barnen ska kunna ta sig till och från skolan på ett säkert sätt. Det finns fler fördelar. Man skulle till exempel inte behöva ta bilen för kortare ärenden.
Linda Lennartsson föreslår en gång- och cykelbana mellan avtagsvägen till Smedstorp och vattenverket inne i Östra Husby. Därefter vidtar trottoaren och passagen blir genast säkrare för gående och cyklister.
I december startade Linda Lennartsson en namninsamling i Östra Husby för att få till en trafiksäker del utmed vägen. Efter någon månad hade hon 700 namnunderskrifter på sina listor.
– Det är många som har uppmuntrat mig och sagt att det är ett bra förslag, säger hon. Man märker att Östra Husby växer och att det blir mer och mer attraktivt att bo här. En cykelbana vore verkligen en investering för framtiden.
Hittills har hon dock inte hittat exakt rätt instans att uppvakta i frågan. Trots idoga försök.
– Jag har varit i kontakt med Trafikverket, Norrköpings kommun och Region Östergötland, berättar hon. Ingen säger att det är deras bord. Jag blir hela tiden skickad vidare. Det är som att gå runt i en cirkel. Just nu vet jag inte vad jag ska göra. Det känns inte bra och det vore förskräckligt om det skulle behöva hända en olycka först.
Torbjörn Andersson, åtgärdsplanerare på Trafikverket, känner väl till ärendet.
– Vi fattar inte besluten, säger han. Det är respektive kommun som initierar en eventuell process genom att slå fast vilka behov som finns. Sedan är det regionen som fattar besluten. Om det nu ska byggas med statliga medel. Kommunen kan ju välja att bygga för egna pengar också. Vi på Trafikverket verkställer bara besluten. Det är det enda besked som jag har kunnat ge de inblandade i just det här fallet i Östra Husby.
När det gäller aktuella frågor om cykel- och gångbanor utanför centrala Norrköping, har Norrköpings kommun valt att satsa på Skärblacka i första hand.
– Väldigt mycket tung trafik rullar genom centrum i Skärblacka dagligen, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden. Därför har vi valt att göra den prioriteringen just nu med gång- och cykelväg. Vi måste välja. Det är jättetrångt ekonomiskt.
Och Östra Husby?– Jag har själv sett att det har pågått en namninsamling, säger Karin Jonsson. Men frågan har inte varit uppe för någon politisk diskussion. Ska jag vara riktigt ärlig, tror jag att just det här önskemålet kommer ganska långt ned på prioriteringslistan. Det är många som vill ha en cykelväg och om det verkligen blir så beror på en rad faktorer. Hur många som åker, om vägen är farlig och om det är mycket tung trafik på sträckan.