Direkt stängning av skolan inte aktuell

Kommunen kan skriva brev till Skolinspektionen och ha åsikter, men det kommer inte att skynda på eller påverka inspektionens beslut om friskolan Kunskapsljuset.

Maria Sundkvist på Skolinspektionen tycker inte det är läge att stänga Kunskapsljuset direkt.

Maria Sundkvist på Skolinspektionen tycker inte det är läge att stänga Kunskapsljuset direkt.

Foto:

Norrköping2017-12-28 15:39

Verksamhetschef Maria Sundkvist på Skolinspektionen är mycket tydlig.

– Det är Skolinspektionens uppgift att fatta tillsynsbeslut från Skollagen och inte någon annans, säger hon.

Moderaterna i Norrköping tycker att Skolinspektionen borde stänga skolan direkt och tror också att ett brev från kommunen skulle kunna påverka Skolinspektionen, särskilt om de båda största partierna kan komma överens om formuleringarna. Det här berättade vi om under onsdagen.

Diskussionerna är igång nu. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) förklarar att den styrande majoriteten tycker att det är viktigt att framföra både kommunens önskan om snabba åtgärder och vad kommunen skulle kunna hjälpa skolan med.

– Mot betalning förstås, tillägger han.

Enligt Maria Sundkvist får Skolinspektionen många signaler om skolor runt om i landet och är tacksam för det.

– Men det är alltid vi som utreder och i det här fallet finns en pågående utredning. Vi fattar beslut på våra egna bedömningar. Det som kan påverka är om det kommer fram nya fakta om skolan.

Det kan både skynda på och påverka beslut. Den fristående grundskolan Kunskapsljuset startades 1998. Nu har den närmare 160 elever upp till och med årskurs sex.

Vid en inspektion i våras upptäckte Skolinspektionen en rad brister och krävde, med hot om vite, att de skulle vara åtgärdade till i oktober. Uppföljningen visade att en del brister hade åtgärdats, men inte alla. Ytterligare en brist upptäcktes också.

– Tyvärr finns sådana här brister på många skolor idag. Tyvärr är det här inte unikt, säger Maria Sundkvist.

Hon förklarar att Skolinspektionen försöker använda så korta tidsintervaller som möjligt i sina beslut för elevernas bästa.

– Men vi måste fatta rättssäkra beslut och en del brister på skolor kan vara sådana som det är svårt att komma till rätta med snabbt.

Hon hänvisar till de möjligheter som Skollagen ger Skolinspektionen. Vitesförläggande är ett starkt verktyg. För friskolor har inspektionen dessutom möjlighet att dra tillbaka tillståndet, alltså stänga skolan, och ett sådant beslut kan tas på en dag.

– Men där är vi inte ännu i det här fallet, säger hon.

Kunskapsljuset har fått tid på sig till början av april.

Bedömer ni det som sannolikt att skolan klara det här?

– Vi har förtroende för att det går att åtgärda.

Om det ändå inte blir gjort hotar ett vite på 1,2 miljon kronor och nya beslut från Skolinspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!