"Det svåraste är att inte veta hur länge krisen varar"

Sällanköphandeln drabbas svårast under krisen. Tove Westlie har dessutom svårt att satsa på näthandel.

Tove Westlie på Vera fick besök av Svensk Handels Mats Hedenström.

Tove Westlie på Vera fick besök av Svensk Handels Mats Hedenström.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2020-05-19 05:00

När arbetsgivarorganisationen Svensk Handel var i Norrköping under måndagen ingick även besök hos olika handlare. Tove Westlie i Knäppingsborgsbutiken Vera Design & Interiör fick en pratstund med den näringspolitiska chefen Mats Hedenström och den näringlivspolitiska experten Elisabet Elmsäter Vegsö.

Är det någon fråga som du tycker Svensk Handel bör driva i dessa tider?

– Det är svårt att sätta fingret på en grej. Jag tar ju del av nyhetsbreven de skickar ut och det känns som om de gör ett bra jobb, säger Tove Westlie, som är medlem i branschorganisationen.

Från Svensk Handels sida har man den här våren kunnat konstatera att krisen orsakad av coronautbrottet slår väldigt olika inom handeln.

– Dagligvaruhandeln har med få undantag haft bäst förutsättningar, och den här branschen gick ju bra innan pandemin också. Partihandeln drabbas olika, de som jobbar mot den offentliga sektorn har inte påverkats så mycket, medan den som riktas mot besöksnäringen har haft det tufft, säger Mats Hedenström.

– De som drabbas hårdast är ju sällanköphandeln, de som säljer skor, kläder och sportutrustning, säger Hedenström vidare.

Tove Westlie, vars butik kategoriseras som sällanköp, har fått jobba i motvind i ett par månader nu.

– Som tur var hann vi precis göra butiken lite mindre innan det bröt ut. Jag tycker ändå jag klarat mig, främst tack vare att jag har många goa kunder. Stamkunder som verkligen vill stötta de lokala butikerna.

Vad har varit värst under den här krisen?

– Det svåraste är att inte veta hur länge krisen varar. Sommaren är ju min bästa period, jag vet inte alls hur det blir nu. Förhoppningsvis blir det många svenskar som semestrar på hemmaplan. Men jag kommer att sakna de utländska turisterna, säger hon.

Redan innan coronautbrottet var e-handeln på god väg att konkurrera ut de fysiska butikerna. Den trenden har givetvis förstärkts när Norrköpingsborna uppmanas att hålla sig hemma för att minska risken för smittspridning.

– Vi är ju måna om all handel, både den fysiska och näthandeln. Vi uppmanar våra medlemmar att finnas på båda sidorna, för det är det kunderna efterfrågar. Man måste finnas även digitalt, säger Elisabet Elmsäter Vegsö.

För Tove Westlie är det dock svårt att satsa på näthandeln.

– De produkter som vi skulle kunna sälja mycket av, har tyvärr ingen nätförsäljning. Så vi kommer att fortsätta att satsa på den fysiska butiken, säger hon.

Karta: Knäppingsborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!