”Det är som att pandemin inte finns i byggbranschen”

Hela samhället ställer om i pandemin – men inte byggbranschen. Byggnadsarbetare är kritiska till att inte mer görs för att minska smittorisken.

Byggnadsarbetaren Johan Hägerstrand är kritisk till att inte mer görs för att minska smittorisken på byggarbetsplatserna. "Det är som att pandemin inte finns", säger han.

Byggnadsarbetaren Johan Hägerstrand är kritisk till att inte mer görs för att minska smittorisken på byggarbetsplatserna. "Det är som att pandemin inte finns", säger han.

Foto: Sara Segraeus

Norrköping2020-12-08 21:30

Branschorganisationen Byggföretagen har inte sett någon minskad orderingång – även om en oro finns för kommande åtstramningar av större, skattefinansierade, arbeten.

I dag beställer småhusägare tvärtom mer jobb. Men fackförbundet Byggnads ser att branschen brottas med andra problem.

– Vi ser inte att arbetsgivare har vidtagit särskilt mycket åtgärder på arbetsplatserna, säger Magnus Cato, ordförande i Byggnads Öst.

Även byggnadsarbetaren Johan Hägerstrand har reagerat på bristen på smittskyddsåtgärder. Privat följer han råden om social distans, men på jobbet har han svårt att hålla avstånd i personalutrymmen och trånga pickup-hytter.

– Vi sitter alltid för många och för tätt i lunchrummet. Det tycker jag och kollegorna är ett problem, säger han.

Johan Hägerstrand är utbildad murare, men han har olika arbetsuppgifter och beskriver sig som "allt-i-allo". Han menar att hans arbetsgivare "inte är värre än någon annan". Den bilden bekräftar Magnus Cato.

– Det ser likadant ut på många arbetsplatser. Framförallt finns problemen i personalutrymmen. Normalt sett städas det ganska dåligt i byggbodar. I en pandemi skulle det behövas oftare, säger Magnus Cato.

I en del arbetsmoment, som tunga lyft, har Johan Hägerstrand och kollegorna svårt att undvika att vara nära varandra.

– I förra veckan skulle en elcentral som var jättetung monteras. De var sex man, axel mot axel, för att lyfta den. Man vet ju inte om någon är smittad.

Johan Hägerstrand är facklig representant och har till viss del fått till förbättringar på sin arbetsplats.

– Vi har fått ett personalutrymme till, men vi är redan för många. Det är nog anpassat för åtta–tio personer, i dag var vi 14. Det har vi bara haft i ett par veckor. Snart är vi säkert 20 där.

Vad borde arbetsgivaren göra?

– Det går ju inte att bygga utan att vara på plats. Men man kan ju göra en del. Vårt avtal säger att man ska ha städning varje dag om behovet finns, men vi har ingen extra städning. Finns inte behov nu, när vi är i en pandemi?

Är du rädd att bli smittad?

– Inte rädd, men man har ju respekt. Det här har ju också blivit en klassfråga, en del kan arbeta hemifrån och slippa oroa sig, men vi som jobbar på golvet kan inte det. Det ser man på industrier också. Det är tomt på kontoret, men på verkstadsgolvet pågår allt precis som vanligt.

Vi har sökt Johan Hägerstrands arbetsgivare för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!