– Det är inte sämre än förra året, men det är lika dåligt, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Östergötland.
Kirurgen är den avdelningen som är mest ansträngd, berättar hon. Den stora förändringen mot förra året är att vissa patienter från kirurgen i stället får vårdas på ortopeden. Men patienterna kommer inte att skickas iväg till några andra sjukhus, utan man planerar att ha kvar alla på ViN.
– Tidigare har man kunnat hjälpas åt mellan sjukhusen, men det är omöjligt nu eftersom det redan är väldigt slimmat som det är, säger Emma Klingvall.
Sommaren är i vanlig ordning en av de mest anstränga perioderna inom sjukvården. Emma Klingvall berättar att man redan från början planerar in övertid och att de flesta anställda behöver jobba mer än vad de ska.
Dessutom samarbetar man mycket mellan avdelningarna och försöka hela tiden hitta på olika kreativa lösningar. Emma Klingvall berättar att Universitetssjukhuset i Linköping bedöms ha extrem platsbrist, men att det på ViN råder normalläge.
Den bilden delas av Rose-Marie Pettersson, som är verksamhetschef för kardiologen på ViN. Hon bedömer att läget på sjukhuset är ansträngt, men lugnt.
– Det har varit omväxlande, men kirurgen har haft det värst. Men det har löst sig inom sjukhuset, med knep och knåp har vi klarat oss med de tomma platser vi haft, säger Rose-Marie Pettersson.
Årets situation skiljer sig inte nämnvärt från tidigare år, menar hon. Under sommaren har sjukhuset färre läkare, men Rose-Marie Pettersson menar att det har gått bra och att alla är inriktade på att jobba hårt.
– Avdelningarna stöttar varandra hela tiden. Om någon har det tungt får man omplacera patienterna på alternativa avdelningar, vi får jobba över gränserna och det har gått ihop – jag upplever inte att det är värre i år än tidigare, säger Rose-Marie Pettersson.
Genom att pussla runt arbetspassen så har de lyckats ha fullt öppet inom kardiologen.
– Alla är inriktade på att jobba hårt under sommaren, så är det. Man får snabba på alla utredningar, hushålla med platserna och i möjligaste mån göra uppföljningar hemma, säger Rose-Marie Pettersson.
– Det är jättesvårt att få tag på vikarier under sommaren, särskilt sjuksköterskor. Har man precis gått klart utbildningen vill man kanske vara ledig på sommaren. Idag är det svårare att få tag på ny personal under sommaren än vad det har varit tidigare, säger Rose-Marie Pettersson.