”Det är klart att det finns missnöjda”

Efter alla rapporteringar om problemen på Logent bemöter nu företagets vd Michael Arvidsson kritiken.

Jobbar på. –?Vi jobbar hela tiden med att förbättra arbetsmiljön. Den som jobbar hos oss ska kunna känna att den törs säga vilka problem som finns, säger Michael Arvidsson, vd på Logent.

Jobbar på. –?Vi jobbar hela tiden med att förbättra arbetsmiljön. Den som jobbar hos oss ska kunna känna att den törs säga vilka problem som finns, säger Michael Arvidsson, vd på Logent.

Foto: Mikael Strand

Norrköping2014-01-28 13:22

I mängder av artiklar har NT berättat om problemen på logistikjätten Logent. Det har handlat om felaktiga löner. Om mutanklagelser. Om dålig arbetsmiljö. Om människor som hotats till att ta övertid. NT har helt enkelt fått mängder av tips om företagets problem. Företagets vd Michael Arvidsson är mycket kritisk mot NT:s rapportering och kallar den för ”sensationslysten” och lögnaktig.

– Det är klart att det finns missnöjda människor i ett så stort företag som Logent. Men det passar inte alla att jobba med logistik och man kanske upptäcker det och blir besviken. Men framför allt vänder jag mig emot att NT återger uppenbara lögner och obekräftade generella utsagor, säger han.

Michael Arvidsson är extra upprörd över att NT har släppt fram den unga kvinna som fick berätta sin historia. Han menar att hon skulle ha tagit upp sina problem med sin närmsta chef istället för att berätta historien offentligt. Han antyder att hon kan få framtida problem att få jobb.

– Vad ska en arbetsgivare tänka när den läser att hon har gått ut i media med problem som hon har upplevt, frågar han sig.

Är det bättre att vara tyst?

– Det jag menar är att det normala vore att vi fick kännedom om problemen i stället för att ni låter unga tjejer komma fram och berätta. Det är oansvarigt av er.

Du har inte funderat på varför man vänder sig till oss i stället för till er?

– Det är klart att jag gjort. Det normala är att den närmsta chefen löser de problem som uppstått istället för att NT skriver om dem.

Men det har man alltså inte gjort. Vad tror du att det beror på?

– Det kan vara så att man dras med i debatten när man upptäckt att jobbet inte passade. Gör det inte det så borde man fundera på att jobba med något annat, säger Michael Arvidsson.

Enligt Michael Arvidsson så är det i slutänden han som har arbetsmiljöansvar. Inte de arbetsledare eller chefer som finns på plats i Norrköping. Arbetsledare blir man om man kan arbetsuppgifterna på lagret och kan leda och fördela arbetet. Utbildning sker kontinuerligt, säger Michael Arvidsson.

– Självklart löser man lokala problem på plats. Men om det finns systemfel så är det jag som ska ta ansvar, säger han.

I NT:s första artiklar om Logent var en muthistoria i fokus. En person anklagade en arbetsledare för att kräva mutor för att ge jobb. Senare har flera personer bekräftat att det här åtminstone har förekommit på företaget. NT har också tillgång till en ljudinspelning som bekräftar bestickningen. Michael Arvidsson har ingen uppfattning om vem som har gjort vad. Han menar dock att företaget har gjort allt för att utreda om det finns en mutkultur på företaget.

– Ingen av de inblandade finns kvar i företaget i dag. Men jag hoppas fortfarande att polisen kan utreda vad som har hänt, säger han.

Ingen har kunnat svara exakt på varför den mutanklagade arbetsledaren har fått sluta.

Michael Arvidsson har inte heller något svar på om det kan finnas någon på företaget i dag som betalat mutor till den förra arbetsledaren.

– Mutor kan aldrig vara acceptabelt och skulle vi hitta bevis på det så kommer vi att agera, säger han.

Michael Arvidsson har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön och hur verksamheten fungerar i bland annat Norrköping. Flera gånger under intervjun trycker han på vikten av att han måste få information om vad som händer. Att medarbetarna borde kontakta honom om det finns saker som inte fungerar. Samtidigt säger han att han kanske bara är på plats i Norrköping tio gånger om året.

Hur kan du då vara säker på hur det är på Logent i Norrköping?

– Självklart kan jag inte veta allt. Men samtidigt så tycker jag att det ska vara så högt i tak att den som upplever att det är fel ska kunna kontakta mig om den inte känner förtroende för någon annan.

Men visste du om problemen med felaktiga löner. Om mutanklagelser. Om klagomål på dålig arbetsmiljö. Om övertidstvång?

– Visst finns det problem. Och så kan det bli i ett företag som växer snabbt. Men problem är till för att lösas.

Hur kommer det sig att ni lät visstidsanställda sluta strax före jul och redan ett par veckor senare anställer folk igen?

– Det är så enkelt att vissa uppdrag tar slut. Och så kunde det vara strax före jul. Det är ofta korta förberedelsetider för nya uppdrag, säger han.

Enligt Transport ska en utomstående undersökning av den psykosociala arbetsmiljön genomföras på Logent. Det är fack och arbetsgivare överens om. Men hur långt den har nått vet inte Michael Arvidsson.

– Nej det kan jag inte svara på.

När ska den vara klar?

– Det vet jag inte.

Hur skulle du säga att Logent fungerar i Norrköping i dag?

– Det kan säkert finnas problem fortfarande. Men vi vill skapa en bra arbetsplats och många fler än de som hört av sig till dig tycker att det är en bra arbetsplats, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om