Det är Cissi som svarar på 112

Genom telefonen hjälper hon människor som hamnat i svåra situationer. Hon får dem att lugna ner sig och ger dem råd tills hjälp finns på plats.

Människor kan ringa nödnumret 112 om de befinner sig i en nödsituation. Då kommer de till en person som hjälper dem, en SOS-operatör. En av dem är Cissi Forss i Norrköping.Foto: MICHAEL SVENSSON

Människor kan ringa nödnumret 112 om de befinner sig i en nödsituation. Då kommer de till en person som hjälper dem, en SOS-operatör. En av dem är Cissi Forss i Norrköping.Foto: MICHAEL SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2003-12-23 04:00
Cissi Forss är SOS-operatör. Hon tar emot samtal och ser till att de som ringer får den hjälp de behöver. Och hon älskar sitt jobb.
- Jag tycker om hela jobbet. Arbetskamraterna och att man aldrig vet vad som ska hända då man kommer till arbetet. Det är en ny utmaning varje dag, säger hon.
På larmcentralen är telefonerna uppdelade efter område. En operatör sitter vid telefonen för ambulanserna, en vid den för räddningstjänsten och en annan tar emot automatlarm.
- Men vi har ett tätt samarbete. Medan jag tar reda på hur den skadade mår och ger råd till de som ringer kan någon annan redan ha larmat ambulansen.
Ibland har Cissi Forss beredskap. Då är hon hemma, men om något stort händer och de behöver hjälp på larmcentralen måste hon åka dit och hjälpa till. Annars är arbetstiderna uppdelad i olika pass. Man kan jobba förmiddagspass, eftermiddagspass, dagspass eller nattpass.
Det hon tycker är mindre bra med sitt jobb är de som ringer 112 fast de inte ska.
- Vissa ringer bara för att tjafsa eller för att bli vidarekopplade. Men vi är inte vanliga växeltelefonister, säger Cissi Forss.

Testas varje år
De som jobbar på SOS Alarm har olika bakgrund. Många har sjukvårdsutbildning, men inte alla. När man anställs genomgår man en utbildning på ungefär ett halvår. Då lär man sig bland annat sjukvård och hur datasystemet fungerar. De får också sitta med och lyssna när de andra tar emot samtal för att lära sig hur arbetet går till. Sedan har de någon med sig till dess att de känner sig så säkra att de klarar av arbetet på egen hand. Varje år måste de anställda genomgå ett test där deras kunskaper sätts på prov. Testet måste de klara för att få jobba kvar som SOS-operatör.

Fler tävlingar
Cisssi Forss har tidigare arbetat inom barnomsorgen under många år. Så det är ingen slump att hon är väldigt engagerad i den ungdomskampanj som SOS Alarm driver.
- Syftet med kampanjen är att minska felringningar och här är ungdomar tyvärr överrepresenterade. Felringningar försvårar vår arbetssituation. Därför är de viktiga att få bort, säger hon.
Markoolio är SOS Alarms dragplåster i ungdomskampanjen. Han jobbar mer eller mindre ideellt då han tycker att det är viktigt att kunskapen om nödnumret kommer ut bland ungdomar.
- Han var här en dag hos oss i Norrköping och tittade hur vi jobbade. Han ville se med egna ögon hur det går till. Även nästa år kommer kampanjen att drivas med artistens hjälp. Det kan mycket väl bli fler tävlingar.
Snart flyttar SOS centralen i Norrköping till nya lokaler vid brandstationen. Där kommer de att få mer plats, vilket Cissi Forss hoppas skall göra det lättare att ta emot studiebesök.
- Det skulle vara kul om ungdomarna kunde få komma och se själva hur vi arbetar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om