Nästan varannan tjej i andra året på gymnasiet mår dåligt, visar enkäten "Om mig". En enkät där ungdomar i årskurs åtta och årskurs två på gymnasiet i Norrköping svarat på frågor om hälsa och livsstil.
Gymnasisterna Smilla Persson och Klara Gårdman i Hagas elevkår har inför vår träff tagit in synpunkter från medlemmar i kåren angående resultatet.
Allt pekar mot att en må dåligt-bov är sociala medier. Apparna slukar tid. Gör att man jämför sig med andra. Svämmar över av tillrättalagda bilder. Blir en jakt på perfektion. Skapar sug efter bekräftelse. Ställer krav på tillgänglighet.
– Många tjejer upplever ett tryck på sociala medier kring utseende och kroppsideal. De känner en press att vara sociala, svara och gilla, säger Smilla Persson.
Båda tjejerna slår ett slag för att våga ta pauser från mobilen.
– Det är väldigt skönt att lägga bort telefonen och umgås med familjen när man till exempel har fredagsmys, säger Klara Gårdman.
– Att göra det när man umgås med sina kompisar är en annan sak, tillägger hon.
– Om man är ute och äter är det första tjejer gör att ta upp mobilen. Man vill visa vad man äter, tagga kompisar, medan killarna bara käkar. Visst det är en generalisering, men jag tror att det handlar om att många tjejer vill synas och ha bekräftelse, säger Klara.
Smilla berättar att hennes pojkvän ägnar sig betydligt mindre åt sociala medier.
– Det har spillt över på mig. Jag har fattat att jag ägnat för mycket tid åt att titta på bilder från andras liv istället för att leva mitt eget, berättar Smilla.
– Men när jag började gymnasiet klagade många på att jag aldrig svarade på snapchat. Så jag har fått anpassa mig lite, fortsätter hon.
Naturligtvis bidrar även skolan med alla läxor och prov till att många skolelever upplever stress i vardagen.
– Många tjejer känner en press från skolans håll att de ska vara duktiga och prestera bra. Tillsammans med sociala medier och att man jämför sig med vänner, kan det nog bidra till psykisk ohälsa, säger Klara.
Vad kan skolan göra för att vända den negativa trenden?
– Jag tror att skolan måste prata mer om det, vara tydliga med vart man kan vända sig om man behöver hjälp. Sedan kan man ju ta hjälp av föräldrar eller andra som man känner sig trygg med, säger Klara.
– Jag tror det kan bli tydligare varför elevhälsan finns. Jag kan känna att jag inte vill ta tiden hos kuratorn från någon som har svårare problem, om man sjäv bara har en klump i magen och är stressad. Men det kan nog vara bra att komma dit innan man mår alltför dåligt, säger Smilla.
Vad gör elevkåren för elevernas hälsa?
– Vi försöker få in roliga grejer i vardagen. Skolgången ska inte bara vara plugg. Vi har aktiviteter där alla får vara med, säger Klara och nämner att man planerar en spelturnering online.
– För oss är det viktigt att eleverna mår bra i skolan, men nu i coronatider stiger nog den psykiska ohälsan. Några av dem som skrev till oss sa att det roliga med skolan försvinner när vi inte ses, att det är svårt att hålla motivationen uppe, berättar Smilla.
Enkäten visar en nedåtgående trend när det gäller alkohol. Anses det coolt, eller inte, att dricka?
– Det beror helt på vilken krets man umgås i. För en del är fest och alkohol viktigt, för andra inte alls, säger Smilla.
– Jag festar, men dricker inte. Jag kan släppa loss och är rolig ändå, skrattar Klara.
Vad kan unga själva göra för att förebygga ohälsa?
– Många följer influencers och det är accepterat när de stänger av sina sociala medier när de mår dåligt. Kanske kan det få fler att inse att det är okej att göra det ibland, säger Klara.
– Jag har valt att avfölja de som bara ger mig negativ energi och dålig självbild, tipsar Smilla.
Att ge sig tid för vila och återhämtning är ett råd de vill ge andra. Klara tipsar om att stänga av skärmar och lägga ner pluggandet en timme innan man går och lägger sig.
– Det gör att man kommer ner i varv och hjärnan får vila från intryck. Det kan också vara skönt att vila huvudet till exempel på bussen, man behöver inte alltid ha musik i lurarna och kolla Insta, säger hon.
Själv har Klara varit tävlingssimmare med träningspass både före och efter skolan.
– Då lärde jag mig disciplin och hann inte med sociala medier. Mig har det hjälpt att ha en idrott att vända sig till. Kompisarna simmade och vi träffades i simhallen. Det ger en trygghet. Sport är bra för hjärnan, kroppen och motverkar psykisk ohälsa.