Deras favoritplats kan försvinna: "Vad kan vi göra"?

Odlingslotterna vid Himmelstalund riskerar att försvinna för att ge plats åt nya stadskvarter och affärslokaler. Beskedet kommer som en chock för alla dem som ser området som sitt andra hem och stora träffpunkt.

George Bezo (tv) läser kommunala handlingar tillsammans med Wadih Iskander, ordförande i Himmelstalunds koloniområde.

George Bezo (tv) läser kommunala handlingar tillsammans med Wadih Iskander, ordförande i Himmelstalunds koloniområde.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2021-09-08 08:00

I söndags eftermiddag var det stormöte på området. Wadih Iskander, föreningens ordförande, oroar sig för kommunens byggplaner i området mellan Himmelstalund och Finspångsvägen. Han kan inte tänka sig ett liv utan sin lilla täppa.

– Jag råder ansvariga att tänka om och lyssna på oss. Vad vi kan göra? Demonstrera och skriva namnlistor, utbrister han.

George Bezo berättar att området har stor betydelse som rekreationsplats för de 130 familjer som regelbundet samsas här.

– Vi pratar om en livsstil och socialt umgänge. Kommunen bör vara rädd om Himmelstalund med alla möjligheter till idrott och fritid. Jag vet av egen erfarenhet vad den här platsen betyder för våra gamla och sjuka som gläds åt att få jobba med jorden.

Malin Cuclair är projektledare på Norrköpings kommun. Hon berättar att planerna för den norra delen av det berörda området i översiktsplanen – som antogs 2017 – är en naturlig utveckling av att man bygger staden inifrån och ut. Det handlar om gamla industrier varav en del fastigheter står tomma medan andra ska rivas.

–Vi ska ta fram ett program för hela norra Himmelstalund. Fältet är undantaget tack vare kulturmiljöer och hällristningar. Vi föreslår att när man bygger nya stadskvarter med 3 000 nya bostäder – i ett geografiskt stort område under lång tid – så behöver först järnvägsplanen för Ostlänken vara klar innan en detaljplan tas fram. En tunnel ska gå under Himmelstalund.

I nuläget finns det inget uppdrag från politiken att ta fram en ny detaljplan för odlingslotterna. 

– I framtiden kommer inte odlingsområdet att vara på det sättet som det är idag om vi tittar på inriktningen i det pågående programmet som fungerar som stöd i kommande detaljplaner. Odlingslotterna blir inte bra tillsammans med arbetsplatser och eller bostäder. Jag är tveksam till om det blir lämpligt med bostäder vid riksvägen. Troligtvis blir det alltför bullerutsatt.

Problemet med odlingsområdet vid Himmelstalund är dels att arrendeavtalen genom åren inte har följts, dels att stugorna är för stora, hävdar hon.

– Det här är inget koloniområde. I Linköping finns det odlingslotter med gemensamma bodar för redskap och verktyg. Dit kommer människor från olika delar av kommunen för att odla och det tycker jag är mycket positivt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!