Men det blev inte så. Idag är han i stället polis i Stockholmsförorten Rinkeby och reser runt och berättar om sin resa och om hur man själv kan bestämma vad man vill med sitt liv.
Hanif Azizi berättar att han tillsammans med sin yngre bror kom till det han då trodde var drömlandet.
– Det blev inte så. I Sverige fick vi bo hos olika fosterfamiljer. Hos den första familjen fick vi bo i två år, men det fungerade inte så bra. Jag hamnade i en krissituation där. Familjen tog inte hand om oss och vi blev misshandlade och mobbade i skolan. Det ledde till att lärarna och socialtjänsten gjorde orosanmälningar och vi hamnade hos en fosterfamilj i Norrköping, berättar Hanif Azizi.
Här kunde Hanif och hans lillebror Saleh känna sig trygga.
– Men även om vi fick bra förutsättningar så fanns det något inombords. En massa bekymmer, en massa tankar och saknaden av mamma och landet, säger Hanif Azizi.
Han kom sedan att gå i skola i Norrköping och tog studenten på Ebersteinska.
– Efter studenten hamnade jag i en personlig kris och hade svårt att planera och motivera ett liv i framtiden. Då ville jag hitta någonstans att höra hemma och få en identitet, säger Hanif Azizi.
Detta fick honom att vända sig till sin mammas grupp Folkets Mujahedin, en iransk oppositionsgrupp som varit terrorstämplad av både USA och EU.
– Jag sökte upp organisationen i Stockholm och där försökte de värva mig med löften om att jag skulle få träffa min mamma och mina kompisar. Under den här radikaliseringsprocessen försökte man hela tiden förminska mina möjligheter att tänka alternativt. Hela tiden försökte de forma mitt sätt att tänka, berättar Hanif.
Det hela ledde fram till att han åkte ned till Irak och träffade sin mamma. Han berättar att han då var så påverkad att han sade sig vara villig att ansluta sig till Folkets Mujahedin. Men först ville han åka tillbaka till Sverige för att säga adjö till sin svenska familj och alla andra.
– Ingen förstod då vad som skulle hända och varför jag skulle vilja ansluta mig till den här organisationen. Den här oförståelsen tror jag finns än idag. Varför ansluter sig ungdomar, som växer upp i Sverige till extrema rörelser? Det är det jag försöker förklara och bena ut. Det fanns en saknad av känsla och tillhörighet här i Sverige. Rörelsen serverade allt som ett färdigt paket, säger Hanif Azizi.
När Hanif kom hem till Sverige hade han bestämt sig för att åka tillbaka till Irak och ansluta sig till Folkets Mujahedin. Men slumpen gjorde att hans pass plötsligt gick sönder.
Under den tid som det skulle ta att få ett nytt pass tillverkat så började han fundera. Och han upptäckte då att han faktiskt hade ett bra liv i Sverige.
Hanif bestämde sig för att han faktiskt är svensk och tillhör det svenska samhället.
– Jag ska göra comeback i samhället och visa alla som tvivlade att jag kan göra bra grejer, förklarar han att han tänkte då.
Och i dag jobbar Hanif alltså som polis, men bara på halvtid. Resten av tiden är han tjänstledig och åker runt i landet och berättar om sin historia. Så sent som på torsdagskvällen blev det ett stopp på "hemmaplan" då han höll ett föredrag på Skandiateatern i Norrköping.