Dement kvinna rymde från boende tre gånger
På kort tid har Monicas mormor rymt tre gånger från Skogsbrynets vårdboende. - Det kan inte fortsätta såhär, säger Monica.
- Hon hade gått så långt så att personalen inte hittade henne, säger Monica.
- Man ska inte behöva gå och bryta sig.
Av hänsyn till sin mormor vill hon inte ha med sitt efternamn i tidningen.
Oroliga anhöriga
Monica och andra anhöriga till mormodern är oroliga. Hon har bara bott på Skogsbrynet sedan i februari, men ändå kunnat ge sig iväg på egen hand tre gånger.
- Det handlar inte om att hänga ut någon enskild personal, utan om hur rutinerna ser ut. De måste brista, eftersom det händer gång på gång.
Skogsbrynet är ett vårdboende för personer med demenssjukdomar. Enligt Ann-Britt Lundborg, som är enhetschef, försöker de skapa en hemlik miljö som de gamla ska trivas i.
- Vi försöker göra det så säkert som det är möjligt, men man måste också ha frihet att kunna gå ut i trädgården. Det ska vara under uppsikt av personal, även om de kan behöva gå ifrån för att hjälpa någon annan boende, säger hon.
"Väldigt beklagligt"
Att den äldre kvinnan ändå kunde rymma ännu en gång i förra veckan tycker Ann-Britt Lundborg är väldigt beklagligt.
- Vi blev förtvivlade. Vi vet inte vad de kan råka ut för om de försvinner, säger hon.
- Det är väl någon som inte har stängt grinden ordentligt. Många kommer och går, och så måste det få vara. Men grinden ska vara stängd med magnetlåset.
Vad gör ni för att det inte ska upprepas?
- Vi har sett över det igen. Det ska bli en förstärkning till på grinden med bygel. Vi beställde det med detsamma.
"Ingen glädje"
Monica efterlyser även intellektuell stimulans för de boende. Hon får medhåll av en annan kvinna som har sin mamma på Skogsbrynet.
- Mamma har bott där i fyra-fem år. Från början var det mycket personal, de lagade mat och gjorde utflykter. Nu tycker jag att det är slött och oengagerat, säger dottern, som vill vara anonym.
- Det är känslan, det finns ingen glädje där borta.
NT har även varit i kontakt med ytterligare missnöjda anhöriga som inte vill framträda i tidningen.
Ann-Britt Lundborg säger att det är olyckligt om anhöriga är oroliga, och råder dem att använda kommunens klagomålshantering. Aktiviteter anpassar de efter de boendes hälsa och intressen.
Vacker trädgård
- Vi tar fram en levnadsberättelse, vad de har varit intresserade av förut och vad de har jobbat med. Det vi är bra på är att vara ute mycket. Vi har en vacker trädgård. Vi gör aktiviteter i det lilla, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!