Så förbereds Kolmårdens delfiner inför att lämna parken

I över ett år har Kolmården letat efter ett nytt hem till sina delfiner – utan resultat. Samtidigt pågår delfinshowerna och delfinerna gör sig redo för att börja tränas inför en framtida flytt. "Ur ett välfärdsperspektiv är en sådan träning en nödvändighet för att de ska vara bekväma", säger djurchefen Linda Berggren.

Linda Berggren har jobbat på Kolmården sedan 2016. Innan dess jobbade hon på en djurpark utomlands.

Linda Berggren har jobbat på Kolmården sedan 2016. Innan dess jobbade hon på en djurpark utomlands.

Foto: Sebastian Luuk

Norrköping2023-10-17 05:00

I mars förra året meddelade Kolmårdens djurpark att man kommer att avveckla parkens delfinarium för att istället satsa mer på hotade djurarter. "Ett svårt beslut, men det känns rätt", sa vd:n Christine Karmfalk då.

Ännu har Kolmården inte funnit något nytt hem till delfinerna, som är tolv till antalet. Linda Berggren, djurchef vid Kolmårdens djurpark, menar att det är en lång process.

– Vi har inte kommit så långt att vi vet mer i dag om vart delfinerna flyttar än vad vi visste i mars 2022. Vi är fortfarande i ett planeringsstadie skulle jag säga, säger hon.

undefined
Linda Berggren har jobbat på Kolmården sedan 2016. Innan dess jobbade hon på en djurpark utomlands.

Däremot pågår arbetet med att hitta ett nytt hem för delfinerna.

– Vi har fört en dialog med Europeiska djurparksföreningen EAZA sedan dag ett om våra önskemål och vad som finns tillgängligt i Europa. Men vi har också arbetat på egen hand med att titta på vilka alternativ som finns för våra delfiner.

undefined
Än har inget nytt hem hittats till Kolmårdens tolv delfiner, men sökandet pågår.

Inför en flytt krävs en hel del planering, förberedelser och träning. En viktig del i den processen är att delfinerna redan innan flytten acklimatiserar sig till sitt nya hem.

– Den tillvänjningen kan man räkna som en praktisk förberedelse som kommer på sluttampen när vi vet vart delfinerna ska. Då acklimatiserar man dem och transporttränar dem, säger hon.

undefined
När vi träffar Linda Berggren och Kolmårdens delfiner har de precis genomfört en show inför storpublik.

Hur ser en sådan transportträning ut, rent konkret?

– Det handlar om att ta små steg genom positiv förstärkning. Vi har ett golv som går att lyfta om man vill ha en delfin uppe ur vattnet. Då lyfter vi golvet och tränar där, för de är bekväma där.

Under transporten till sitt nya hem kommer delfinerna att ligga i något som liknar hängmattor i en öppen låda. 

– Hängmattan som de ska vara i kan man introducera genom att exempelvis låta dem känna den mot kroppen. När de är bekväma med det börjar man att lyfta dem lite försiktigt, sedan stegrar man det. Men det är ju små steg och det tar tid. I det här fallet, när vi har tolv delfiner, handlar det om år, skulle jag säga.

undefined
Så här ser "hängmattan", som delfinerna kommer att transporteras i, ut. Men det dröjer. Först ska djurparken hitta nya hem till dem.

Utifrån kan det låta lite läskigt och obehagligt för delfinerna att de tränas på att transporteras i en obekväm miljö. Vad tänker du kring det?

– För det första förstår jag det. Det är väldigt vanligt att vi lägger våra värderingar och känslor på djur, så det är mänskligt att göra det. Och det är inte alltid helt fel, det är ju någonstans där välfärd börjar. Men det är därför man gör träningen, för att vänja delfinerna så att det inte ska vara första gången och så att de ska ha sett miljön innan.

En sådan typ av träning har man däremot inte börjat med än.

– Det är inget vi har bråttom med. När vi väl har hittat deras nya hem kommer vi att göra en plan för träningen, så den kommer ganska sent i processen. Men den är otroligt viktig, förklarar Linda Berggren.

undefined
"Det är inget vi har bråttom med", säger djurchefen Linda Berggren när hon pratar om delfinernas kommande transportträning.

Hon förklarar att delfiner är ett av de mest komplexa djuren att transportera, just för att de är vattenlevande djur.

– De måste lyftas ur vattnet och sedan ligga i en låda i en hängmatta. De ska ju inte ligga på sin kropp med sin tyngd, de väger 160 till 300 kilo. Sedan får de inte torka ut, man måste hålla deras hud fuktig, säger Linda Berggren.

Delfinerna fuktas under transporten, med hjälp av blöta svampar.

– Man har med sig vatten som man fuktar huden med hela tiden. Delfiner är däggdjur, de andas luft. Det är inte en fisk som måste vara täckt med vatten, utan de klarar sig. Men de behöver hängas så att de inte har all tyngd på sin buk.

Är era delfiner vana vid att transporteras?

– Många har aldrig transporterats förut och då vill man inte göra det första gången när man flyger de någonstans. Därför vill man träna dem, för miljön är så annorlunda. Vi kan ju inte prata med dem, så det bästa vi kan göra för dem är att se till att de har sett miljön förut. Ur ett välfärdsperspektiv är det en nödvändighet för att de ska vara bekväma.

undefined
Kolmården har tolv delfiner, där den äldsta är 40 år och den yngsta fem år.

Är det helt otänkbart att släppa ut delfinerna i det fria?

– Vi får den frågan väldigt ofta. Det finns lagstiftning, för det första. Även om vi fick släppa ut dem hade det funnits höga risker med det. När man har släppt ut delfiner har de inte klarat sig i väldigt många fall. Men det enkla svaret är att vi inte får göra det. Det är otroligt mycket lagstiftning på internationell nivå, om djur som släpps ut i det vilda. Sedan är det också skillnad på om djuren är utrotningshotade eller inte, säger Linda Berggren.

undefined
"Vi har alltid varit tydliga med att vårt allra högsta önskemål är att delfinerna som har starka band till varandra flyttar tillsammans", säger Linda Berggren.

Trots att delfinariet håller på att avvecklas pågår fortfarande delfinshowerna på Kolmården. Linda Berggren menar att delfinerna mår bra av det.

– Vår verksamhet fortsätter som vanligt. Det här är en lång process som vi precis har påbörjat. Våra delfiner tycker att det är superkul med shower och mår bra av det. Det är viktigt för deras stimulans. Att bara stänga ner och sitta här vid bassängkanten och göra ingenting är inte välfärd för djuren, säger hon.

undefined
Delfinariet kommer att avvecklas när delfinerna flyttats från Kolmården. Men fram tills dess kommer delfinerna att delta i shower härinne.

Att Kolmårdens djurpark håller på att göra sig av med delfinerna är något som väckt blandade reaktioner hos Norrköpingsborna.

Linda Berggren har lite dubbla känslor kring delfinernas framtid.

– Jag står bakom beslutet, till 110 procent. Det gör vi allihopa. Men barnet i mig som har växt upp på Kolmården och alla djurvårdare här... det är klart att det är vemodigt. Det är klart att vi är ledsna. Men det är ett beslut som jag tror är bra långsiktigt och för Kolmårdens arbete framåt. Men det kan vara sorgligt också, säger hon.

Karta: Kolmårdens Djurpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!