Här ska de nya järnvägsspåren passera genom Norrköping

Trots frågetecknen kring Ostlänkens framtid fortsätter planeringen kring Norrköpings nya centralstation. Nu ska arbetet kring en ny detaljplan dra igång och den berör bland annat Norrköpings mest bortglömda industriområde.

Det gamla industriområdet på Butängen har anor tillbaka till 1875 och har hyst verksamhet för företag som International Harvester och Noss AB.

Det gamla industriområdet på Butängen har anor tillbaka till 1875 och har hyst verksamhet för företag som International Harvester och Noss AB.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2022-10-17 05:00

Det börjar närma sig skarpt läge för Norrköpings nya centralstation och sträckningen av Ostlänken in i Norrköping. Området på Butängen har till stor del varit känt sedan tidigare men nu finns ett förslag till ansökningsområde för detaljplan som Samhällsplaneringsnämnden ska fatta beslut om vid tisdagens sammanträde.

Här ska de nya järnvägsspåren passera genom Norrköping och det upphöjda stationsläget byggas men också bli plats för framtida stadskvarter med bostäder, handel, kontor och allmän platsmark i form av park, gata och torg.

undefined
Vad som kan räddas och vad som måste rivas i det gamla indsutriområdet är idag oklart.

Det tänkta området som är aktuellt för ny detaljplan visar också att stora delar av det gamla industriområdet till vänster om Fredriksdalsbron från Norr tull nu kommer att beröras av planarbetet.

– Det blir några byggnader kvar och några som med all säkerhet kommer att behöva rivas, säger Jackie Leiby, planarkitekt på Norrköpings kommun.

undefined
"Det blir några byggnader kvar och några som med all säkerhet kommer att behöva rivas", säger Jackie Leiby, planarkitekt på Norrköpings kommun om det område som nu är aktuellt för en ny detaljplan.

Det stora industriområdet utmed järnvägen och Ingelstagatan, ofta kallat gamla Noss-området, har en lång industrihistoria i Norrköping men är idag en lite bortglömd del av staden. Här fanns det tidigare familjeföretaget Noss AB som tillverkade utrustning till pappers- och cellulosaindustrin. Det övertog 1966 fabrikslokaler i kvarteret Vulkan och fanns i området innan en stor del av tillverkningen 2013 flyttade till Kina. Innan dess fanns International Harvester i området redan från 1905 och här jobbade som mest 1 800 anställda. Industriepoken i området inleddes av Norrköpings mekaniska verkstad (1875–77) och sedan av Mekaniska verkstaden Vulcan (1877–1905).

undefined
Det gamla industriområdet på Butängen har anor tillbaka till 1875 och har hyst verksamhet för företag som International Harvester och Noss AB.

Vad som ska hända med området som inte berörs av detaljplanen och de byggnader som eventuellt går att rädda är inte klart.  

– Tanken är att de byggnader som blir kvar ska kunna användas av verksamheter som är anpassat till de kulturhistoriska värdena. Det ska inte vara bostäder utan till exempel skolor, muséer, konferenssalar eller utställningslokaler. Det får vi se under resans gång.

– Planen vi nu lyfter för uppdrag handlar bara om järnvägen och centralstationen. Den del av kvarteret Vulcan vi kan rädda ingår inte planuppdraget.

undefined
Noss gamla industriområde, Butängen

Samhällsplaneringsnämnden ska också ta ställning till att öppna ett exploateringsprojekt kring närområdet för den tänkta Centralstationen för att göra det möjligt att skapa integration med övriga staden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!