Delade åsikter om religiösa friskolor

Religiösa friskolor är en brännande fråga. Inte ens regeringspartierna var vid sitt Norrköpingsbesök helt överens om vad som ska ske med skolorna.

På besök. Statsminister Stefan Löfven träffade elever på Borgsmoskolan under torsdagen.

På besök. Statsminister Stefan Löfven träffade elever på Borgsmoskolan under torsdagen.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2018-03-15 18:21

LÄS MER: Regeringen kom till Skäggetorp

På torsdagseftermiddagen kom statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till Borgsmoskolan i Klockaretorpet. De mötte elever och personal i en skola som många är stolta över. För de båda ministrarna är mötena ute i "verkligheten" viktiga. Sen är det förstås snart val också.

– Skolan är en viktig valfråga. Vi ser att den engagerar många. Och i vårt paket för ett tryggare samhälle har skolan också en viktig del. Det är genom utbildning som du skapar dig ett eget liv, sa Stefan Löfven.

Hans Sandberg är en av rektorerna på Borgsmoskolan. Han ser besöket från de höga politikerna som ett kvitto på att man gör flera saker rätt på skolan.

– Det är roligt att vi kan visa att vi skapat resultat. Jag tror att politiken är intresserad av att se skolor som är på rätt väg, sa han.

Gustav Fridolin ser Borgsmoskolan som ett exempel på att regeringens satsningar ger resultat. Han ser också satsningarna som ett seriöst försök att minska klyftorna mellan den som får plats i samhället och den som inte får det.

– Satsningar på läraryrket, elevhälsa och skolpersonal ger bättre förutsättningar för alla, sa han.

I veckan presenterade Socialdemokraterna ett förslag om att förbjuda nya religiösa friskolor, i Norrköping finns två. Ett förslag som inte fått några hyllningskörer och absolut inte skulle få majoritet i Riksdagen. Moderaternas skolpolitiske talesperson, Erik Bengtzboe, tyckte exempelvis att förslaget slog in öppna dörrar.

– Vi har problem med att vissa religiösa skolor, i strid med svensk lag, har haft konfessionella inslag. Det Socialdemokraterna gör här i dag är att slå in öppna dörrar för att dölja att man inte klarar av att sköta tillsynen, sa han i en kommentar.

Har kritikerna missuppfattat ert förslag?

– Först ska vi kolla vad som gäller enligt EU-lagstiftningen. Det vi vill är att alla konfessionella inslag försvinner och att skolorna rättar sig efter skollagen och läroplanen, sa Stefan Löfven.

Nyligen tillsatte utbildningsminister Gustav Fridolin en utredning om konfessionella friskolor. Huruvida miljöpartiet stödjer sin regeringskollega i förbudskravet är inte helt säkert.

– Det viktiga är att den som driver en skola håller sig till läroplanen. Skolan måste vara jämställd och demokratisk. Uppfyller man inte det ska man inte få driva skola, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!