Ruvejda Durovic är född och uppvuxen i Hageby. Hon berättar att hon skrivit dagbok sedan hon var liten. När hon senare blev sjuk skrev hon allt mer eftersom hon inte hade så mycket annat att göra.
– Min bror upptäckte mina texter och sa ”men hallå Ruvejda, det här är ju poesi”.
Hennes texter handlar om psykisk ohälsa, blandat med samhällsfrågor och politik. Och hon säger att "livets gång" är hennes största inspirationskälla.
– Vi har alla bagage av olika slag. Det kan vara både tungt och lätt. Det som händer i livet inspirerar mig. Jag skriver även mycket när jag reser, när jag ser människor, säger Ruvejda Durovic.
Varför ställer du upp i Ortens bästa poet?
– Jag är en tävlingsmänniska så jag tycker om att tävla. Även fast jag är väldigt nervös, säger hon och skrattar.
Ruvejda Durovic får sedan en allvarlig min.
– Jag känner att det skrivs väldigt dåligt om våra förorter och det här är en bra tävling för människor som kommer från förorten så de kan träda fram och få lite positivt istället för så mycket negativt.
För vissa deltagare har Ortens bästa poet blivit starten på en karriär. Ruvejda Durovic drömmer om att skriva en diktsamling och en egen föreställning, som handlar om psykisk ohälsa.
– Jag har hållit på med dans innan så tanken är att jag skulle vilja koreografera och ha dansare. Det ska vara en kombination av poesi och dans. Det är min dröm, säger hon.
Även Liana Cheppih, kallad Lilli, hoppas att deltagandet i tävlingen ska leda till karriärmöjligheter.
– Jag vill ha en karriär inom musik och det här är en väldigt bra väg in dit. Jag vill sprida det som jag har skapat, säger hon.
Hon har sjungit länge och tidigare skrivit allt från låttexter till berättelser. Den senaste tiden har det blivit poesi. Lilli berättar att en av dikterna hon ska tävla med handlar om att man inte ska jämföra sig själv med andra.
– Personerna man jämför sig med är inte så perfekta som man tror och man ska vara tacksam för den man själv är och älska sig själv istället, säger hon.
Är det vanligt bland unga att man jämför sig med andra?
– Jag tycker inte bara det är vanligt bland unga utan en allmän grej som de flesta gjort någon gång i livet. Det är normalt att man jämför sig, men kanske inte så bra heller. Folk visar dig vad de vill att du ska se, säger hon.
Lilli blev tillfrågad av en fritidsledare om hon inte skulle ställa upp i tävlingen. Hon säger att hon tackade ja bland annat för att hon vill lära sig av de andra deltagarna.
– Alla vi som deltar här i Norrköping är väldigt olika, hur vi skriver och hur vi är på scen. Jag tycker det är en bra sak för då kan man lära sig av varandra, säger Lilli.
Hon uppger att hon inte känner sig nervös just nu.
– Men när jag ska upp och sjunga då brukar det alltid komma sista minuten. Det är egentligen bra för det ger mig adrenalin. Det är inte den typen av nervositet att jag inte vill göra det.
Lilli ler.
– Nerverna sätter nog igång om några dagar, säger hon.