Som vi tidigare har rapporterat så vill den frivilliga organisationen Back Up hjälpa till med att göra Norrköping tryggare genom att söka upp ungdomar som hänger på stan.
En annan organisation som jobbar med liknande verksamhet är Stadsmissionen. I våras vann man upphandlingen för kollektivboendet Verdandi Sjöberga. Och nu vill Stadsmissionen även in i den uppsökande verksamheten – men man har upplevt problem kring bemötandet.
– Vår känsla och vår upplevelse är att Norrköpings kommun kan nyttja civilsamhället mycket mer. Vi kan bidra med nya idéer eller insyn, kommunen behöver inte göra allt själv, säger Sanna Detlefsen, direktor på Stadsmissionen i Norrköping.
Vad baserar du den känslan på?
– Det baseras på en sammantagen bild av det bemötande vi fått. Vi har lyft frågan till politiken, vi har haft dialog med socialkontoret och vi har till och med kört en workshop ihop med socialkontoret för att reda i hur vi kan bygga verksamhet tillsammans för att stoppa den situation som råder.
– När vi träffat politiska företrädare så har vi fått ett bra bemötande. De har en nyfiken inställning och lyssnar. Men sedan händer det inte så mycket, vi saknar action. Det måste göras saker.
Enligt Detlefsen så får Stadsmissionen liknande signaler i det pågående EST-arbetet, samarbetsprojektet där polis, lokala fastighetsägare, brottsförebyggande rådet och kommunen deltar.
– När vi medverkat i EST-möten har vi försökt att lyfta fram att vi måste agera samstämmigt och tydligt både i relation till ungdomar och till personer som lever i hemlöshet. Vi har erbjudit vår kompetens, men vi saknar fortsatt intresse av att bjuda in oss.
Vad är det ni kan göra för att göra Norrköping tryggare?
– Vi vill in och hjälpa till. Vi kan bidra med kompetens och lång erfarenhet. Vi vet hur socialtjänstlagen fungerar, vi jobbar dagligen med dess konsekvenser.
När det gäller den uppsökande verksamheten mot unga så har Stadsmissionen i Norrköping och Linköping ett samarbete med ideella Samtalsringen. Verksamheten består av flera delar; samtalsgrupper, fritidsaktiviteter, läxhjälp, ledarskapsprogram samt aktiviteter som ska hjälpa ungdomar till vidare studier eller arbete.
– Vi söker upp unga där de befinner sig, går fram och pratar med dem. Frågar hur de mår, om det är något de behöver och vad vi kan bidra med. Genom vårt uppsökande arbete får vi inte bara en relation till ungdomarna utan också en god kartläggning på hur man kan arbeta vidare med trygghetsfrågan, säger Sanna Detlefsen.
Stadsmissionen hoppas nu att de möten man haft med kommunen på sistone ska leda till ett tydligare samarbete.
– Vi har flera olika finansieringsmodeller, vi vill ha avtal med varandra och vad de avtalen är laddade med kan se olika ut.
Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) har vid flera tillfällen träffat Stadsmissionen och tagit del av deras idéer.
– De har också berättat om bemötandet de tycker att de har fått, så det här är inte helt nytt för mig.
Hur ser du på att de hittills inte är nöjda med bemötandet?
– Det är klart att det är tråkigt om de upplever det på det sättet. Som jag har förstått det så tycker de ändå att det varit en bra dialog med politikerna, men om det generella intrycket blir en negativ upplevelse, så är ju inte det bra.
Hur vill du ändra på det här?
– Jag tror vi måste jobba med kommunikationen mellan oss. Vi behöver bli tydligare och berätta om vilka förutsättningar och förväntningar som finns hos varandra.
Olle Vikmång ser att kommunen kan utveckla den uppsökande verksamheten med olika civila aktörer – exempelvis Stadsmissionen.
– Men för att vi ska gå in och skapa en samverkan med andra aktörer så måste vi ju känna att det tillför något nytt, vi ska inte göra det bara för sakens skull.
– Våra egna verksamheter har förhållandevis goda resultat till låg kostnad, säger han och syftar på att kommunen, enligt hans mening, ligger långt framme vad gäller så kallade ”hemmaplanslösningar” både avseende barn och unga samt vuxna.
Finns det en uppfattning inom Norrköpings kommun om att man helst vill göra allt själv?
– Nej, jag tycker inte det ligger något i den generella kritiken. Vi upphandlar väldigt mycket av vår verksamhet. När det gäller socialkontoret så samarbetar vi redan med flera olika civila aktörer. Det är möjligt att Stadsmissionen kan vara kritiska till att vi just nu inte har något samarbete med dem.