Kommunen nekas få ut namn på unga efter skadegörelse

Norrköpings kommun har begärt ut personuppgifter på ungdomar från förundersökning om skadegörelse i Åby – men fick avslag av polisen. "Man får känslan av att det kan vara samma svar i alla beslut om avslag", säger säkerhetschef Richard Tjernström.

Richard Tjernström, säkerhetschef för Norrköpings kommun, vill stävja den förstörelse som sker genom att informera vårdnadshavare till ungdomar. "Då kan det kanske leda till att beteendet hindras", säger kommuntjänstemannen.

Richard Tjernström, säkerhetschef för Norrköpings kommun, vill stävja den förstörelse som sker genom att informera vårdnadshavare till ungdomar. "Då kan det kanske leda till att beteendet hindras", säger kommuntjänstemannen.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköping2022-07-25 05:00

Under våren har Åby Ridsportcenter brunnit två gånger. Natten till torsdag släcktes en troligen anlagd brand i Hults Bruk. Fordon utsatts för skadegörelse i Åby centrum, men också Åby Arena och Hultdalsskolan har drabbats av skadegörelse.

Norrköpings kommun ökade bevakningen med väktare och kunde vid två tillfällen tillkalla polis som ingrep mot ungdomar på bar gärning.

I efterspelet har kommunen begärt att få ut uppgifter om ungdomarna som förekommer i polisens förundersökning. Detta för att underrätta vårdnadshavare om att ersättningsanspråk kommer framställas för skadegörelsen.

– Kommunen och polisen har ett jättebra samarbete där en av våra främsta målsättningar är att förhindra att ungdomar hamnar i kriminalitet. På sommaren när unga ofta hänger i grupperingar händer det att man gör dumma saker. Polisen har sannolikt begränsade resurser att utreda händelserna i närtid, vilket jag anser gör det extra viktigt att föräldrar får reda på att deras ungdom varit med vid den här händelsen. Då kan det kanske leda till att ett fortsatt beteende under sommaren förhindras, säger Richard Tjernström om bakgrunden till begäran att få uppgifter från handlingarna.

I onsdags kom ett avslag på sekretessprövningen från polisen, vilket inte överraskade Richard Tjernström.

– Nej, jag hade nog redan förstått att uppgifterna inte skulle lämnas ut. Jag är däremot inte nöjd med motiveringen, som jag anser mer är en lagrumshänvisning än en motivering till varför man anser att uppgifterna skulle skada utredningen. Man får känslan av att det kan vara samma svar i alla beslut om avslag. Då bleknar själva bedömningen vid sekretessprövningen för mig, säger Richard Tjernström.

Nu överväger Norrköpings kommun att överklaga beslutet till kammarrätten, något som enligt beslutet ska ske inom tre veckor.

Richard Tjernström vill att processen ska gå snabbt för att de som tagits på bar gärning ska få en tidig återkoppling. Nu ser det ut att bli en utdragen process om sekretess innan uppgifterna kan bli tillgängliga. Något som kan ske om åtal väcks.

Är det frustrerande?

– Frustrationen är konstant, det slås sönder rutor för 100 000-tals kronor varje sommar. Tillsammans behöver vi hålla ångan uppe så det blir konsekvenser redan i sommar för ungdomarna som gjort det här. I det här fallet anser jag därför att man bör överväga om den här uppgiften skadar utredningen på sådant sätt att det inte går att överlämna uppgifterna till oss. Vi kan inte sitta och vänta på en utredning som med sannolikhet inte är klar på den här sidan Lucia, säger Richard Tjernström.

Från polisens håll anser man att det inte finns någon gråzon när det gäller sekretessen och hur den ska hanteras juridiskt.

– Ur en sekretessynpunkt tycker jag att det här är solklart. Det är verkligen en slam-dunk. Det finns inte en möjlighet att kammarrätten i Stockholm kommer nå fram till något annat beslut. I alla fall inte enligt min bedömning, säger polisintendent Peter Johansson i Jönköping, som jobbar med sekretessfrågor i polisregion Öst.

Han är medveten om att det generellt förs en dialog kring sekretess när det gäller samarbetet mellan polis, kommuner och olika statliga myndigheter. Men det gäller inte förundersökningar.

– Det man kan rikta kritik mot är att det tar lång tid, men det ska det förhoppningsvis inte göra. När det gäller ungdomar ska det vara en skyndsam behandling av ärendet, säger Peter Johansson.

– För orosanmälningar, det gör vi. Att prata med vårdnadshavarna i ett sådant här ärende är framförallt en polisiär uppgift och inte en kommunal sak. Det skulle bli jättemärkligt om det nu är kommunen, nästa gång regionen eller kanske något större företag som skulle bedriva någon form av parallell brottsutredning. Misstänkta i förundersökningar, det lämnas aldrig ut, säger Peter Johansson.

Norrköpings kommun har ännu inte fattat beslut om överklagan, men mycket talar för att den kommer skickas in.

– Jag kommer ta upp frågan på måndag med en av våra stadsjurister som är åter i tjänst efter semester då. Vi är nog intresserade av att löpa linan ut, även om det kan ta tid innan vi får ett beslut på överprövningen. Att få ett beslut från en högre rättsinstans kan vara intressant inför liknande händelser i framtiden, säger Richard Tjärnström.

Förundersökningssekretess

Ibland kontaktas polis eller åklagare för att få information om pågående förundersökningar, men i regel gäller då förundersökningssekretess. 

Det innebär att uppgifterna i en förundersökning inte lämnas ut då detta kan skada utredningen. 

Den starka sekretessen är också till skydd för den enskilde individen.

Om uppgifter inte bedöms skada utredningen eller individ kan åklagaren eller polis välja att lämna ut uppgifterna, vilket är ovanligt.

Förundersökningen blir offentlig om åtal väcks. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!