Skollagen säger att elever utan kostnad ska erbjudas näringsriktiga skolmåltider.
– Vi har nog gått ganska långt i att försöka tillgodose alla önskemål och det kommer med en prislapp, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).
I kommunens kostriktlinjer står att kommunen i möjligaste mån ska erbjuda specialkost till den som vill ha det av etiska eller religiösa skäl.
– Vi har valt att kalla det livsstilsval.
– Kommunen kräver inget annat än att vårdnadshavaren skriver under en blankett och begär specialkost, säger Sophia Jarl.
Enligt Moderaternas siffror är ungefär 4 500 portioner av de 22 000 som serveras inom förskola och skola specialkost och då räknas inte vegetarisk kost som specialkost.
– En specialkostportion kan vara upp till fyra gånger så dyr som den vanliga kosten, säger Sophia Jarl och förklaringen är att den är väldigt personalkrävande.
Moderaterna vill därför att enbart barn och elever med läkarintyg om medicinska skäl ska kunna få specialkost. De räknar med att de barnen redan har läkarkontakt. Och de som inte har det kan behöva det, anser Sophia Jarl.
– Det är inte bra om man gör en massa antaganden själv. Ont i magen till exempel kan vara många olika saker och behöver inte vara laktosintolerans.
Moderaterna föreslår att önskemål på grund av det de kallar livsstilsval ska tillgodoses genom att alla förskolor och skolor serverar ett vegetariskt alternativ vid sidan av det vanliga, alltså ett alterntiv som inte innehåller kött eller fisk, men ägg och mjölkprodukter.
– Då kan till exempel den som inte äter fläskkött, blodmat och inälvsmat välja det alternativet.
Hur ser ni på veganer?– Det ska alltid finnas en salladsmeny med bönor och annat som man kan äta då. Har man andra önskemål kanske man får fundera på hur man ska lösa sitt barns matsituation i skolan. Man får inte glömma bort att skolmaten är en väldigt fin förmån vi har i Sverige.
Tanken med förslaget är inte att spara pengar på skolmaten, men en ökning av specialkost tar pengar som annars skulle kunna användas till att klara de politiska målen om närodlat och ekologiskt, anser hon.
– Vi ser förslaget som ett sätt att frigöra resurser till bättre råvaror för alla, säger Sophia Jarl, men hon är beredd på att förslaget kan väcka reaktioner.
– Mat är ett ämne som väcker många känslor.