De varnar föräldrarna – risk för extrem fylla och olagliga lekar

I veckan började hundratals ungdomar gymnasiet. Men det är inte bara en ny skola som väntar dem. "Det är mycket fokus på alkohol under den här veckan", säger Jennie Tjulin på utbildningskontoret.

Aktiviteterna görs utanför skoltid och arrangeras av de äldre eleverna. Enligt polisen jobbar skolornas personal hårt med att motverka förnedrande uppdrag och alkoholhets bland eleverna.

Aktiviteterna görs utanför skoltid och arrangeras av de äldre eleverna. Enligt polisen jobbar skolornas personal hårt med att motverka förnedrande uppdrag och alkoholhets bland eleverna.

Foto: Peter Jigerström/arkiv

Norrköping2024-08-22 18:00

När gymnasiet drar igång är det många ungdomar som deltar i insparksveckan. Under den veckan hålls aktiviteter efter skoltid där sistaårseleverna lär känna förstaårseleverna. För vissa är det en vecka fylld av roliga lekar och en möjlighet att lära känna nya människor. Men för andra är insparksveckan en källa till ångest, med listor av kränkande uppdrag och extrem fylla.

– På listorna kan det vara allt från väldigt oskyldiga uppdrag till olagliga saker som sexuella trakasserier eller att man ska dricka otroliga mängder alkohol på snabbast tid, säger Jennie Tjulin, sakkunnig på utbildningskontoret i Norrköpings kommun.

Enligt uppgifter till utbildningskontoret "tränar" ungdomar redan i nionde klass upp sin alkoholtolerans, eftersom insparksveckan förväntas kretsa kring alkohol. Det har gjort att man på utbildningskontoret ökat samverkan med rektorer för årskurs 7-9. Ingen skola ansvarar för vad elever gör efter skoltid, därför är det extra viktigt att föräldrar tar sitt ansvar.

– Det är mycket fokus på alkohol under den här veckan. Vi uppmanar nu föräldrar att vara ute på stan dels för sina egna barns skull, men också för att det överlag ska finnas fler vuxna ute.

undefined
Enligt polilsen har insparksveckan under flera år varit en stökig period.

Alla aktiviteter efter skoltid är inte nödvändigtvis farliga, brännboll är en aktivitet som många gymnasieelever sysslar med under veckan. Men efter att brännbollsturneringen avslutats är det bäst att hämta sitt barn, menar Jennie Tjulin.

– Det är viktigt att fråga vad ens barn ska göra, var han eller hon befinner sig, vilka som kommer att vara där och när aktiviteten tar slut. Ofta finns det en tydlig sluttid för aktiviteten, när de äldre eleverna kanske går vidare till krogen, men där kommer ju inte förstaårseleverna in vilket gör att de blir hängandes kvar på stan.

I år kommer både räddningstjänsten och kommunen att finnas på centrala samlingsplatser. De finns på plats tisdag till fredag nästa vecka vid Söder tull – och i Carl Johans Park från onsdag till fredag.

– Det kommer att vara ett bemannat tält där man kan ladda mobilen, få lite vatten att dricka och chips att äta. Det är en extra satsning som vi gör i år, tillsammans med våra gymnasieungdomar som bestämde var vi skulle stå.

Det har även tagits fram en promenadkarta genom centrum som vuxna uppmanas gå under insparksveckan.

– Kanske att man kan gå med hunden eller ta en kvällspromenad där istället och öka tryggheten för våra ungdomar, säger Jennie Tjulin.

undefined
Här är promenaden fler vuxna uppmanas att gå.

Som förälder är det viktigt att vara extra vaksam under insparksveckan, då flera ungdomar introduceras till alkohol för första gången.

– Säg nej, att som förälder ge alkohol till sitt barn är langning i lagens mening. Det är viktigt att sätta den gränsen gällande både alkohol och droger.

Tonny Karlsson är områdespolis i Norrköping. Han har på nära håll sett veckans konsekvenser med utslagna ungdomar som druckit för mycket alkohol.

– Historiskt sett har det varit mycket alkohol i samband med uppstarten, och vi jobbar hårt för att det inte ska vara så. Men vi önskar mer vuxennärvaro, det går inte att poängtera nog. Att vuxna tar sig ut på gatorna och är bra förebilder för ungdomarna.

undefined
Aktiviteterna görs utanför skoltid och arrangeras av de äldre eleverna. Enligt polisen jobbar skolornas personal hårt med att motverka förnedrande uppdrag och alkoholhets bland eleverna.

Samtidigt brukar eleverna enligt polisen överlag ha en trevlig vecka med tid för att lära känna varandra och umgås med nyfunna vänner.

– Vår förhoppning är att eleverna i år ska få en så trevlig och trygg uppstart som möjligt, säger Tonny Karlsson.

Tips för föräldrar

Ha nolltolerans mot alkohol och droger. Forskning visar att om du köper alkohol till ditt barn, så dricker barnet bara mer.

Var nyfiken och ställ krav. Vart ska ditt barn? Vem ska hen träffa? När ska barnet komma hem? Och begär att barnet ska vara tillgänglig på telefonen.

Var tillgänglig på din telefon. Se till att vara redo att kunna hämta ditt barn om det behövs.

Gå ut på stan! Vi behöver se betydligt fler föräldrar ute på stan än vad vi gjort tidigare år.

Källa: Polisen i Östergötlands län

Karta: Carl Johans park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!