De väntar på en ny hall - för att inte tappa ungdomarna

Norrköpings kommun bygger och planerar nya idrottshallar. Men gymnasterna i stan väntar fortfarande på en lösning.

Simon Modig och Ida Fröjd.

Simon Modig och Ida Fröjd.

Foto: Annika Flood

Norrköping2020-06-07 18:00

Norrköpings gymnastikförening har vuxit ordentligt, från runt 350 medlemmar 2013 till drygt 1700 i dag. Intresset för gymnastik har ökat och föreningen har just nu flera gymnaster som har potential att bli riktigt duktiga. Men för att nå toppen kommer de, menar föreningen, att behöva lämna Norrköping.

– Att träna gymnastik på högre nivå är en hård påfrestning för kroppen, man springer i full fart och behöver kunna landa mjukt. Vi anpassar vår träning efter de förhållanden vi tränar i och arbetar mycket med skadeförebyggande träning. Men vill man träna på elitnivå behöver man byta förening för vi har inte förutsättningarna, säger My Isoniemi, tränare i Norrköpings gymnastikförening.

Tidigare tränade alla gymnaster i Källvindshallen, men den hallen har balkar i taket och i takt med att truppgymnasterna blev duktigare och hoppade högre växte de ur hallen. Nu är de i Navestadshallen, där förutsättningarna är bättre men ändå inte helt optimala.

– Navestad är bra, men den är lite för kort, vi kan inte träna med full ansats. Sedan är det brist på halltider och vi har maxat antalet gymnaster i grupperna, det går inte att ta in fler. Det bästa för oss vore om vi kunde ha en egen hall. En hall som är helt anpassad för vår verksamhet.

Gymnasterna behöver en hall som har tillräcklig takhöjd och som är tillräckligt lång. Där vill de kunna bygga upp specialanpassade lösningar för att kunna landa på ett säkert sätt. Landningarna är i grunden en trampolinbotten med en tjock skumgummimatta ovanpå. Det finns även skumgummigropar som man kan öva volter i.

– Ungefär en gång i månaden åker de mest avancerade gymnasterna till Strängnäs och övar i deras hall. Där kan våra gymnaster öva på sin nivå, det går inte i Norrköping, säger My Isoniemi.

Kommunen har försökt att hitta en lösning. Runt jul var det nära, gymnasterna skulle få hyra in sig i Strömma fastighetscenter och kommunen hjälpte till med ett tillfälligt bygglov, men i sista stund drog sig fastighetsägaren ur.

– Nu är vi tillbaka på ruta ett igen. Problemet är att det är svårt att hitta en lokal med tillräcklig takhöjd, säger Viktor Månsson, enhetschef på kultur- och fritidskontoret.

Ett förslag är att kommunen bygger en egen hall till gymnasterna, den skulle i så fall ligga i anslutning till en befintlig hall.

Hur troligt är det att det blir av?

– Vi har lagt in ett äskande i budgeten, sedan är det upp till politikerna att avgöra. Från kultur och fritid är det en prioriterad fråga. Det här är en av Norrköpings största föreningar och den drivs på ett sådant sätt som gör att vi känner att föreningen håller över tid, säger Viktor Månsson.

Förslaget är att gymnasternas hall ska ligga ihop med en "vanlig" idrottshall. Då kan man dela entré, omklädningsrum och ventilation – sådant som är dyrt. Kostnaden för gymnasternas del stannar då vid cirka tolv miljoner kronor.

– Kommunen tillhandahåller egentligen bara en låda, sedan kommer föreningen själv att stå för alla inventarier. Det är en bra och enkel lösning som vi hoppas mycket på.

Kommunen har kommit så långt i processen att man nu undersöker markförhållanden. För att kunna bygga behöver man veta om det ligger elledningar, vattenledningar eller annat i vägen som kan fördyra.

Så var ska hallen ligga?

– Det talar vi om när vi vet. Vi tittar på flera alternativ, men det finns något som är lite hetare, säger Viktor Månsson.

Gymnastikföreningen

Norrköpings gymnastikförening har ungefär 1700 medlemmar.

Föreningen, som drivs ideellt, grundades 1878.

Föreningen har både tävlings- och breddverksamhet. 

De har grupper inom: truppgymnastik, artistisk gymnastik, parkour och tricking, cheerleading, klassisk barn- och ungdomsgymnastik samt gruppträning och friskvård för äldre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!