De tvingas tänka om för att rädda klassiska stället

Coronapandemin har sånär tagit knäcken på Café Broadway. I ett försök att rädda verksamheten väljer nu ägarna att byta inriktning och göra det klassiska caféet till en kvarterskrog i stället.

Delägarna Jörgen Lindström och Johan Sjöholm berättar att Café Broadway blir en renodlad kvarterskrog framöver. "Vi tvingas tänka om", säger Jörgen.

Delägarna Jörgen Lindström och Johan Sjöholm berättar att Café Broadway blir en renodlad kvarterskrog framöver. "Vi tvingas tänka om", säger Jörgen.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2021-04-08 06:00

Det är ett av Norrköpings mest klassiska mat- och fikaställen och är allra mest känt för att ha varit Eldkvarns gamla stamhak. Ända sedan Cafe Broadway öppnade 1946 har gäster sökt sig dit för att dricka kaffe och äta mat.

Sedan 2005 serveras även alkohol där och konditoriet på Bråddgatan har på senare år mer och mer övergått till att bli en typ av krog.

Nu har ägarna bestämt sig för att ta steget fullt ut och låta Broadway bli en kvarterskrog.

– Vi tvingas tänka om. Vi kommer fortfarande servera lunch och det kommer fortfarande gå att dricka kaffe här, men det kommer inte vara ett café i den bemärkelsen längre. Det kommer inte finnas sju sorters kakor här om jag säger så. Det kostar mer än det smakar driva en caféverksamhet och vi har inget val, känner vi. Det här blir också lite av en nystart tänker vi, säger Jörgen Lindström, som är en av sex delägare.

Tanken är även att Broadway ska bli en plats för lokala band, artister och ståuppkomiker att synas och höras på.

Det har redan gjorts en del spelningar och uppträdanden där och det har gett mersmak.

– Vi har testat det några gånger och känt att det här är ju kul. Vi vill vara en scen för de som inte ha någon scen att stå på. De som nöter i sina replokaler och drömmer om att spela inför publik. De kanske inte får stå på den stora scenen än, men de får stå på Broadway, säger Johan Sjöholm, delägare.

Förändringen kommer till följd av coronapandemin som slagit oerhört hårt mot hela restaurangbranschen och Broadway är inget undantag där.

De har gjort vad de kunnat för att ställa om och anpassa sig till rådande restriktioner, men verksamheten blöder och den hjälp som går att få räcker inte riktigt till, menar Jörgen Lindström och hans kompanjoner.

Tankarna på att slå igen helt och hållet har funnits där, men nu har de bestämt sig för att knyta näven och kämpa på ett tag till.

– Pandemin slog till som en käftsmäll, men vi har hela tiden trott på verksamheten och gått in med pengar för att kunna satsa vidare. Tyvärr gick vi back några månader under 2019, och det har gjort det svårt för oss att få omställningsstöd nu, eftersom det är 2019 man jämför med. Det har varit oerhört nära att vi fått slå igen, men vi har bestämt oss för att vi ska få vara med när det vänder och känner att vi måste ge det här chansen, säger Jörgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!