Med en framstående känsla för årstidernas skiftningar dröjer vi oss kvar vid sommaren. Vid sol och bad. Och vid Ensjön med tillhörande Grönviksbadet närmare bestämt. Sedan länge ett populärt bad- och utflyktsmål. Men hösten 1988 rasade protesterna när badet skulle byggas ut och sju fritidshusägare, som arrenderade sina tomter av kommunen, fick besked om att de måste lämna sina sommarboenden. Husen skulle rivas.
Reaktionerna lät inte vänta på sig, inte minst med tanke på att några av de drabbade bott där i 30 år.
– Man måste komma ihåg att arrendekontrakt är en svagare form av äganderätt där man måste vara beredd på att flytta, kontrade kommunens representant från byggnadsnämnden när NT tog upp striden i spalterna.
De aktuella fritidshusen låg på ett attraktivt område, alldeles intill badstranden. Kommunen ville bygga ut Grönviksbadet för att göra det möjligt för flera att utnyttja badplatsen. "Det ska finnas ett allmänt intresse från södra stadsinvånarna i Norrköping att de ska få tillgång till de högklassiga stränderna", hette det från kommunens sida.
De boende, representerade av föreningen Navestads villaområde, menade å sin sida att det redan fanns gott om utrymme för fler badgäster. "Vi har gjort en fysisk kontroll av badfrekvensen i somras och det visade att badet med intilliggande grönområden är näst intill outnyttjat", hävdades det från föreningens sida.
Även om husen försvann, är det fortfarande gott om gamla sommarstugor i området.