Linda Rosengren och Linda Andersson lärde känna varandra på sin tidigare arbetsplats på en frisörsalong i ett köpcenter i Norrköping. Linda Andersson har jobbat som anställd frisör i 14 år medan Linda Rosengren har drivit två salonger själv tidigare, men de senaste fyra åren har hon varit anställd. Nu har de öppnat "Friends of hair" ihop på Bråddgatan i centrala Norrköping.
– Det var lite speciellt för jag var Lindas chef när jag berättade för henne att jag ville starta eget. Jag hade en känsla redan innan att hon skulle vilja det och hon tvekade inte en sekund, berättar Linda Rosengren.
– Vi har klickat så himla bra så när jag visste att hon var med mig så var det självklart. Jag hade nog inte vågat själv, absolut inte, säger Linda Andersson.
Vad är den stora skillnaden att driva eget i stället för att vara anställd som frisör?
– För vår del handlar det mycket om att vi kan driva salongen som vi vill ha det, och då är det viktigt att man tänker på samma sätt vad gäller service och bemötande, säger Linda Andersson.
– Att jobba som vi gjorde förut skapade mycket press vad gäller omsättning. Där fick man anpassa sig, här kan vi göra lite som vi vill. Vill jag lägga extra mycket tid på en kund kan jag göra det även om det kanske inte går att ta betalt för det. Det ger ett mervärde som förhoppningsvis gör att kunderna kommer tillbaka, säger Linda Rosengren.
Enligt statistiska centralbyrån finns det över 200 frisörsalonger i Norrköpings kommun. Anställda frisörer i hela Sverige är 10 063 personer fördelat på 8 500 salonger. Det kan tyckas vara ett stort antal, men enligt Frisörföretagarna behövs det fler.
– Det är en upplevelse många har på olika orter, att det finns väldigt många frisörsalonger och ändå är det brist på anställningsbara frisörer, konstigt nog. Utan att veta exakt skulle jag säga att Linköping är en frisörstad. Vad gäller Norrköping har jag ingen direkt uppfattning, säger Staffan Westman, vd på Frisörföretagarna.
Det finns ganska många frisörer i Norrköping, är ni oroliga för konkurrensen?
– Min känsla är att det finns väldigt många frisörer i Norrköping och man tänker en del på det. Den stora skillnaden i dag, jämfört med när jag började, är att det finns väldigt många duktiga frisörer så konkurrensen är stor. Samtidigt tror jag det finns kunder till alla, säger Linda Rosengren.
Lågkonjunkturen har gjort att branschen fungerar lite annorlunda än tidigare, upplever frisörerna.
– Det har gått jättebra och har varit fullbokat i princip hela tiden. Skillnaden nu är att ekonomin påverkar sättet kunderna bokar. Förut kunde det ibland vara fullbokat i fem veckor framåt, nu bestämmer man sig senare när man har koll på sin ekonomi just då. Risken är att kunderna väljer att inte gå till frisören lika ofta, berättar Linda Rosengren.
Hon fortsätter:
– Jag ser det inte som något negativt för jag tror vi hittar nya kunder som vi inte har haft innan, när vi inte är fullbokade hela tiden. Vissa är inte så välplanerade och nu kommer vi ha tid för även dem.
Frisör är ett väldigt socialt arbete, vilken är den vanligaste frågan du får?
– Haha! Jag älskar den sociala biten, men visst, det finns en del frågor som man svarat på väääldigt många gånger. Vad ska du göra på semestern, hur var helgen, har du mycket att göra och den typen av ämnen har kommit upp en del, berättar en leende Linda Rosengren.