Tolv kommuner i Småland och Östergötland har fått frågan om de är intresserade av en anstaltsetablering. Hittills har Finspång, Linköping och Åtvidaberg hoppat av erbjudandet. Men ännu återstår åtta konkurrenter till Norrköping: Aneby, Boxholm, Eksjö, Jönköping, Nässjö, Tranås, Vaggeryd och Värnamo.
Den nya anstalten kommer att inhysa runt 400 interner och vara en arbetsplats för ungefär lika många. Kriminalvården analyserar nu vilka förutsättningar kommunerna har att svara upp mot myndighetens kravlista.
– Vi har fått in svar från samtliga som sagt att man är intresserade. Dessa svar har i vissa fall varit lite tunna så vi har behövt begära kompletteringar, säger Magnus Petersson, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet.
– Jag vet inte om vi kommer att fördjupa dialogen ytterligare en omgång med ett mindre antal av kommunerna eller om det kommer att utkristalliseras en lysande stjärna, jag kan inte säga det i dag, vi håller fortfarande på att gå igenom materialet.
Är Norrköping och Jönköping favoriter?
– Nej, det skulle jag inte säga, vi kan mycket väl tänka oss att en mindre ort har förutsättningar att lyckas. Alla är med i matchen fortfarande. Men har man ingen mark så kan vi inte välja den orten. Vi vill också se en bred politisk majoritet och att det finns kompetens inom arbetsmarknadsregionen. Närhet till annan blåljusverksamhet är också viktigt, samt att det finns goda kommunikationer, säger Magnus Petersson.
Kriminalvården har fysiskt besökt eller haft möten online med samtliga nio kommuner. För Norrköpings del var mötet den 16 november klockan 13–14 på kommunhuset Rosen. Från kommunens sida deltog fem tjänstemän från samhällsbyggnadskontoret.
Man kan jämföra det med när Northvolt var på besök i Norrköping. Det besöket pågick under en hel dag med lunch och eftermiddagskaffe på Louis de Geer konsert & kongress. Där deltog politiker och direktörer, samt inbjudna gäster från andra delar av näringslivet för att tillsammans plädera för att Norrköping är det bästa valet att bygga en batterifabrik i.
– Skillnaden i mötesformat har ingenting med viktighet att göra. Det är två stora etableringar som båda är viktiga för Norrköping, men där slutar likheterna. De här mötena hade helt olika karaktär. Den största skillnaden är att det var Kriminalvården som efterfrågade en timme, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Man får också komma ihåg att Kriminalvården har sitt huvudkontor, två anstalter och ett häkte här. De känner till Norrköping väldigt väl. Att anlägga en batterifabrik är en helt annan sak, den blir den andra av sitt slag i Sverige. Det är en väsentligt olika typ av verksamhet som ställer helt andra krav.
Han var själv inte med på mötet med Kriminalvården, men har fått rapporter om att det varit positivt.
– Jag tycker att vi har goda möjligheter i Norrköping som talar starkt för oss. Vi har ett bra läge, erfarenhet av kriminalvård och är en del av en stor arbetsmarknadsregion, säger Olle Vikmång.
Under det första kvartalet 2022 kommer Kriminalvården att tillkännage vilken ort som kommer att få den nya anstalten.
– Vi har ingen anledning att förhala processen, det tar ju ett antal år att bygga också, säger Magnus Petersson.
Northvolt har lovat att ge besked innan årsskiftet.
– Det är väldigt spännande nu, jag är lika nyfiken som du, säger Olle Vikmång.