Anna Bärtås är läkare på barn- och ungdomskliniken i Region Kronoberg och ordförande i Svenska Barnläkarföreningen. Den organisation som kanske starkast har reagerat på tongångarna om att det behövs medicinska åldersbedömningar i asylprocessen. Föreningen anser att det finns för många osäkerhetsfaktorer.
– Den största svårigheten är att människor växer i olika takt och blir fullvuxna vid olika ålder. Den osäkerheten kan ingen medicinsk metod kompensera för. Både de som gör medicinsk åldersbedömning och de som använder resultatet behöver ha god kunskap om och ta hänsyn till denna osäkerhet, säger hon.
Bland annat Morgan Johansson har kritiserat föreningen för att ha "obstruerat" införandet av tidiga medicinska åldersbedömningar. Anna Bärtås köper inte alls den beskrivningen.
– Det är professionens och därmed Barnläkarföreningens uppgift att förse beslutsfattare med aktuell vetenskap som underlag till deras beslut. I åldersbedömningsfrågan har vi fört fram vår kunskap angående den individuella variationen och de medicinska metodernas osäkerhet. Att lägga ansvaret för den svåra situationen för ensamkommande på en professionsförening är enligt mig inte rimligt.
Hur högt värde skulle du lägga på resultatet av en medicinsk åldersbedömning i dag?– Använd rätt, med hänsyn tagen till individuell variation kan åldersbedömning ses som ett ytterligare underlag till en persons bevisning, ytterligare en pusselbit. Men som sagt, osäkerheten är stor.
Enligt skrivningarna till lagändring ska det vara den asylsökande själv som ska bevisa sin ålder. Barnläkarföreningen är skeptiska till var regeringen lägger ansvaret.
– Det är av yttersta vikt att ensamkommande barns mänskliga rättigheter tillvaratas och att barnkonventionen följs i asylprocessens alla delar. Att själv vara ansvarig för att lägga fram bevisning är för många svårt eller omöjligt och här behöver de personer det gäller få stöd och rätt förutsättningar för att göra det.
Anna Bärtås och Barnläkarföreningen är oroliga för att barnkonventionen kan komma att glömmas bort till vissa delar när nu åldersbedömningarna ska införas och genomföras i stor skala. Hon efterlyser flera åtgärder för att den stora mängden ensamkommande ska få så korrekt behandling som möjligt.
– Den nuvarande situationen med ett stort antal ensamkommande som inte mår väl är en fråga som är viktig för alla samhällsaktörer/myndigheter att ta på största allvar. Hur medicinsk åldersbedömning görs är en del av denna fråga. Åldersbedömning ska göras med säkrast tänkbara metod med kunskap om osäkerhet och felmarginaler. Kontraindikationer (riskfaktorer) behöver identifieras. De som undersöks behöver ha bra och åldersanpassad information om undersökningen, hur den utförs och hur resultatet ska/kan komma att användas. Samtycke behöver inhämtas.