Politiker från båda sidorna är överens om en sak. De vill vänta och se den färdiga ansökan för vindkraftparken Långgrund 1 och 2 innan de tar definitiv ställning för ett ja eller nej till projektet.
Detta trots att kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) redan i februari konstaterade på sin Facebooksida att "... Stora, omfattande etableringar kommer inte tillstyrkas av oss så länge vi leder kommunen..."
Till och med den uttalat vindkraftskritiske Reidar Svedahl (L) uttrycker sig försiktigt.
– Vi har inte tittat specifikt på fallet ännu för vi har inte sett den slutgiltiga ansökan, men rent generellt gillar vi ju inte industriell vindkraft.
Sverigedemokraterna, stödpartiet till Borgerlig Samverkan i Norrköpings kommun, har också profilerat sig som vindkraftsmotståndare, men håller dörren en aning på glänt för Långgrund-projektet.
– SD i Norrköping är inte generellt emot all vindkraft, utan vi tittar på det från fall till fall. Just när det gäller Långgrund vet vi ju inte ens om det kommer in en ansökan. Vi får återkomma om och när det blir aktuellt, säger kommunalrådet Christopher Jarnvall (SD).
Han ser dock flera problem med det som hittills framkommit angående den planerade vindkraftparken i havet en dryg mil utanför Arkösund.
– När det gäller Långgrund konstaterar vi att det i ägarbilden finns en del som är Qatar-baserad och det är oroande.
Oppositionsrådet Olle Vikmång (S) beskriver Socialdemokraternas inställning som i grunden positiv. I den översiktsplan som kommunen gjort är Långgrund utpekat som ett utredningsområde, där Långgrund är möjligt för en etablering.
– Men det finns också en del andra intressen i området som man måste ta hänsyn till. Det jag tänker på i dagsläget, som man måste titta på så att det inte påverkar negativt, är sjöfartens möjligheter att ta sig in i Bråviken. Hamnen är otroligt viktig för både näringslivet och tillväxten i regionen, säger han.
Att Sophia Jarl redan så tydligt sagt nej till att tillstyrka en etablering är förvånande, menar han.
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt i ett läge där vi har en diskussion i hela Sverige, och inte minst i vår region och Norrköping, om att vi behöver mer elproduktion. Att då konsekvent säga nej till alla etableringar som kan innebära mer elproduktion är jättemärkligt. Framförallt ur näringslivets perspektiv blir det ännu märkligare att konsekvent säga nej till allt som har med vindkraft att göra, säger Olle Vikmång.
Den enda rimliga förklaringen, menar Olle Vikmång, är att det handlar om ett principiellt motstånd mot just vindkraft som energislag.
– Det är vindkraften i sig som är problemet för dem. Någon annan tolkning går inte att göra när man säger nej innan det ens finns en ansökan.
Miljöpartiets Robert Nordman är inne på samma linje.
– Som politiker och framförallt i ledning av en kommun måste man se hela bilden av en kommuns behov. Framförallt när en så liten del av vår elproduktion sker lokalt blir det väldigt märkligt att säga nej redan innan man vet vad det handlar om.
Det finns känsliga miljöfrågor i Långgrundprojektet som måste redas ut, bland annat ett överlappande riksintresse för naturvård, menar Robert Nordman. Därför är det viktigt att invänta den färdiga ansökan innan man tar ställning.
– Vår grundinställning till alla vindkraftprojekt är att vi litar på miljölagstiftningen.